Hatmilliárd forintból új központi bázis épít Budapesten a Bosch, az új létesítmény alapkövét szerdán rakták le. A központ első üteme 2013 elejére készül el, amikortól helyet ad majd a Bosch Budapesti Fejlesztési Központjának (BFK), valamint többek közt a gépjármű-felszerelések és az elektromos kéziszerszámok üzletágainak, az adminisztrációs osztályoknak, a hajtás- és vezérléstechnikai területen tevékenykedő Bosch Rextroth Kft.-nek - jelentette be Thomas E. Beyer, a magyarországi Bosch-csoport vezetője.

Beyer szerint az újabb fejlesztés annak bizonyítéka, hogy a Bosch elkötlezte magát a magyar tudás, a magyar mérnökök iránt. (A társaság szeptember végén adta át az egy év alatt 5,5 milliárd forintos beruházással megvalósult, 23,2 ezer négyzetméteres új gyártócsarnokát Miskolcon. Az új beruházással a dolgozók létszáma előreláthatóan háromezerre növekedhet 2014-ig a Bosch miskolci autóipari gyáregységben.)

Beyer a Napi Gazdaság Online-nak elmondta, idén év elején hatezer feletti dolgozóval rendelkezett a csoport Magyarországon, a létszám év végére hétezer fölé emelkedik, az ezer fő feletti bővülés nagyságrendileg egyenletes oszlik meg a csoport hazai üzemei között. A cégvezető szerint a fejlesztési központ bővülésével a következő években több új termék gyártásának magyarországra telepítése is elképzelhető. Magyarország kivételes szerepet tölt be a globális Bosch-csoporton belül azzal, hogy a fejlesztés és a gyártás is jelentős kapacitásokkal működik, a hatvani autóipari elektronikai gyártóüzem az egyik legnagyobb ilyen Bosch-üzem. Összességében sikersztorit jelent a Bosch magyarországi jelenléte - tette hozzá Beyer

A fejlesztés második üteme 2012 és 2014 között valósul meg, ennek pontos beruházási összege azonban egyelőre nem ismert. A BFK a Bosch gépjármű-technológiai fejlesztésének innovációs bázisa, amely jelenleg egy bérelt épületben működik.

A központ a napokban vette fel hatszázadik mérnök dolgozóját, jelenleg globálisan a társaság öt gépjármű-technikai üzletágát szolgálja ki fejlesztéseivel, tavaly 25 olyan autóipari szabadalmat jelentett be a Bosch, amelyet a budapesti egység munkatársai jegyeznek - hangsúlyozta Jan Peter Stadler, a BFK vezetője. A központban dolgozó mérnökök száma a tervek szerint 2012 végéig mintegy 150-nel 750-re emelkedhet.