BUX
40021

Újabb MNB-bírságot kapot K&H Bank

Az MNB ma közzétett határozatában huszonhétmillió forintra bírságolta a K&H Bank Zrt-t. A hitelintézetnek a jegybanki kötelezés alapján legkésőbb 2016. június 30-ig meg kell szüntetnie az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértéseket - adta hírül a jegybank.

Napi.hu, 2016. március 10. csütörtök, 16:50

Az MNB határozatban megállapította, hogy a K&H Bank Zrt. megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvényt azzal, hogy a mikrovállalkozásnak minősülő ügyfelei részére nem biztosította havonta legalább egyszer díj, költség és egyéb fizetési kötelezettségmentesen az utólagos tájékoztatást (számlakivonat) és megsértette e törvény előírását a pénzforgalmi számlanyitásra vonatkozóan.

A pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendelet szabályait megsértve pedig nem biztosította teljes körűen, hogy az elektronikus csatornán benyújtott, konverziót nem igénylő forint fizetési megbízások 4 órán belül eljussanak a kedvezményezett pénzforgalmi szolgáltatójához, továbbá nem biztosította maradéktalanul, hogy a bankkártyát elfogadó ügyfelei részére a kártyás fizetési műveletek jóváírása haladéktalanul, és az előírásoknak megfelelő értéknap alkalmazásával kerüljön sor.

Az MNB ma közzétett határozatában kötelezte a hitelintézetet, hogy a pénzforgalmi törvényben és az MNB rendeletben foglaltaknak való megfelelés érdekében legkésőbb 2016. június 30-ig tegye meg a szükséges intézkedéseket, és azt követően folyamatosan biztosítsa a pénzforgalmi jogszabályok betartását. Az MNB azt is előírta, hogy a hitelintézet legkésőbb 2016. augusztus 10-ig adatok és dokumentumok beküldésével igazolja a szabálysértések megszüntetését.

A jogsértésekre tekintettel a jegybank 27 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a hitelintézetet. A döntés során a jegybank a hitelintézet terhére értékelte, hogy a feltárt jogszabálysértéseknél a szabálysértő állapot a hitelintézet szerződéses feltételeibe, számlavezető rendszerébe, illetve belső eljárásrendjébe építetten állt fenn, továbbá a jogosulatlan díjfelszámítással a hitelintézet jelentős összegű jogosulatlan bevételhez jutott. Szintén a hitelintézet terhére került értékelésre, hogy a kedvezményezett ügyfelek fizetési számláján a bankkártya elfogadásból származó fizetési műveleteknél alkalmazott nem megfelelő értéknap a hitelintézet részére jogosulatlan kamatbevételt (float) eredményezett.

Legutóbb másfél hónapja kapott MNB-bírságot a bank. Akkor összesen 69 millió forint bírság megfizetésére és a jogsértő állapot megszüntetésére kötelezték a K&H bankcsoportot a tőkeszámítási, számviteli, kockázatkezelési, fedezetértékelési, informatikai, illetve befektetési és belső szabályozási tevékenységét érintő egyes hiányosságok miatt.

Az MNB a pénzforgalmi ellenőrzési tevékenység során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését, ezen belül is a fogyasztók és mikrovállalkozások jogainak érvényesülését, a fizetési megbízások teljesítésének és a haladéktalan jóváírási követelmény betartását, amelynek megsértése csökkenti az ügyfelek bizalmát a pénzforgalmi szolgáltatások és a készpénzmentes fizetési módok igénybevétele iránt. Az MNB éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartását, elítél minden jogszabálysértést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során.