Újabb multi csapja rá az ajtót Magyarországra - bajban a dolgozók

Aminosavat gyártó kabai üzeme leállítása mellett döntött az Evonik Agroferm Zrt. német tulajdonosa, emiatt mintegy 120 ember kerülhet utcára, csoportos elbocsátás keretében. Ugyanakkor folynak még tárgyalások lehetséges magyar szakmai befektetőkkel a telephely további hasznosítása érdekében.
K. Kiss Gergely, 2018. április 3. kedd, 17:04
Fotó: Napi.hu

Az Evonik 2018. április végéig leállítja aminosav termelését a Hajdú-Bihar megyei Kabán lévő telephelyén. Emiatt nem csak a munkavállalók - köztük magasan képzett vegyészek - járnak rosszul, hanem a kabai önkormányzat is bajba kerül. A városnak 2017-ben 90 millió forint iparűzési adóbevétele származott az Agroferm Zrt. tevékenységéből, ez a teljes éves bevétel harmada. A cégnél nem csak helyiek, hanem püspökladányiak, nádudvariak és debreceniek is dolgoznak, a megyeszékhelyre munkásbusz jár - írta a civishir.hu.

A társaság 2013 végén még arról számolt be, hogy egy 2,1 milliárd forintos projekt során (amelyhez 997 milliós uniós támogatást nyerte az Új Széchenyi terv révén) költséghatékony, környezetbarát, víz- és energiatakarékos technológiát fejlesztettek ki a kabai állateledel- és takarmánygyártáshoz. Az Evonik - akkori közlése szerint - évi 20-ról 30 ezer tonnára növelte a takarmány minőségű, 98,5 százalékos tisztaságú aminosav gyártását.

Üzleti körökben egy ideje terjed a hír arról a német-kínai egyezségről, miszerint előbbiek inkább a Távol-Keletről, az itteni előállítási költségnél olcsóbban szereznék be a fehérjealkotó szerves vegyületet. Ez lehet az oka a kabai gyár bezárásának is. A helyzetet bonyolítja, hogy a Cívishír információi szerint az Evonik nem szeretné, ha a jövőben treoningyártás zajlana Kabán.

Szegi Emma (Fidesz-KDNP), Kaba polgármestere az MTI-nek elmondta: az elbocsátott dolgozók számára a térségben jelenleg nem tudnak más munkát ajánlani, de a polgármester bízik abban, hogy lesz befektetői érdeklődés az üzem hasznosítására.

A döntést oka az Evonik indoklása szerint az, hogy a Kabán, ThreAMINO márkanéven gyártott, L-treonin aminosav piacán tapasztalható intenzív és egyre növekvő verseny. (Az L-treonint az állati takarmányozás során hasznosítják). A kabai gyár több mint 14 milliárd forint árbevételt ért el 2016-ban, amiből 840,5 milliós nyereség maradt - tartalmazza a cég legutóbbi beszámolója.

A német tulajdonos együttműködik az Evonik Agroferm Zrt. üzemi tanácsával, a szakszervezettel és a magyar hatóságokkal a közelgő elbocsátások szociális szempontból lehető legelfogadhatóbb kezelése érdekében - idézi az Evonik Agroferm tájékoztatóját a haon.hu.

Képünk illusztráció.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ptiszaii, 2018.04.04 08:07

@Bahnsteig_Eins: Szociaista állami ipart nem számolod fel, akkor lerohadt az egész.
Pénz meg nem volt modern technológiát venni.
90-es évekre az államadósság elérte a GDP 90 %-kát.
Nem a multikat kellene szidnod, hanem megkérdezi az összes magyar kormányt 1990 után miért nem segítették az exportképes magyar cégeket, KKV-ét, a magyar multiknak bedolgozó cégeket.
Azóta a multik mellett felépült volna egy EXPORTKÉPES magyar ipar.
Dél-Korea erre a példa.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2018.04.03 20:32

Egy üzleti megbeszélés, majd vacsora és egy piros lámpás negyed meglátogatása után a németeket meggyőzték a kínaiak az előnyösebb üzletről. Nincs ebben semmi új, mert másképpen üzletelnek "nyugaton".

Előnyösebb üzlet köttetett. Nem lopnak, mint a felcsuti paraszt, hanem "üzletelnek". Ez így lesz jó, ám nem mindenkinek. Ne vigyünk érzelmet az üzletbe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.04.03 18:45

"állateledel- és takarmánygyártáshoz"

Ezt is a németnek kell gyártania, ehhez is hülyék vagyunk? Vagy mégiscsak gyarmatosítottak bennünket az ócska EU-jelszavakkal, felszámolva a gyárainkat és mezőgzdaságunkat, meg a piacainkat, kaptunk cserébe mindezért mutyikalandparkokat meg kisvasutakat, miközben még ma is békésen mekegjük hogy "EEEEE, UUUUU!! EEEEE, UUUUU!", mi rászedett ostoba birkák...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html