Az Evonik 2018. április végéig leállítja aminosav termelését a Hajdú-Bihar megyei Kabán lévő telephelyén. Emiatt nem csak a munkavállalók - köztük magasan képzett vegyészek - járnak rosszul, hanem a kabai önkormányzat is bajba kerül. A városnak 2017-ben 90 millió forint iparűzési adóbevétele származott az Agroferm Zrt. tevékenységéből, ez a teljes éves bevétel harmada. A cégnél nem csak helyiek, hanem püspökladányiak, nádudvariak és debreceniek is dolgoznak, a megyeszékhelyre munkásbusz jár - írta a civishir.hu.

A társaság 2013 végén még arról számolt be, hogy egy 2,1 milliárd forintos projekt során (amelyhez 997 milliós uniós támogatást nyerte az Új Széchenyi terv révén) költséghatékony, környezetbarát, víz- és energiatakarékos technológiát fejlesztettek ki a kabai állateledel- és takarmánygyártáshoz. Az Evonik - akkori közlése szerint - évi 20-ról 30 ezer tonnára növelte a takarmány minőségű, 98,5 százalékos tisztaságú aminosav gyártását.

Üzleti körökben egy ideje terjed a hír arról a német-kínai egyezségről, miszerint előbbiek inkább a Távol-Keletről, az itteni előállítási költségnél olcsóbban szereznék be a fehérjealkotó szerves vegyületet. Ez lehet az oka a kabai gyár bezárásának is. A helyzetet bonyolítja, hogy a Cívishír információi szerint az Evonik nem szeretné, ha a jövőben treoningyártás zajlana Kabán.

Szegi Emma (Fidesz-KDNP), Kaba polgármestere az MTI-nek elmondta: az elbocsátott dolgozók számára a térségben jelenleg nem tudnak más munkát ajánlani, de a polgármester bízik abban, hogy lesz befektetői érdeklődés az üzem hasznosítására.

A döntést oka az Evonik indoklása szerint az, hogy a Kabán, ThreAMINO márkanéven gyártott, L-treonin aminosav piacán tapasztalható intenzív és egyre növekvő verseny. (Az L-treonint az állati takarmányozás során hasznosítják). A kabai gyár több mint 14 milliárd forint árbevételt ért el 2016-ban, amiből 840,5 milliós nyereség maradt - tartalmazza a cég legutóbbi beszámolója.

A német tulajdonos együttműködik az Evonik Agroferm Zrt. üzemi tanácsával, a szakszervezettel és a magyar hatóságokkal a közelgő elbocsátások szociális szempontból lehető legelfogadhatóbb kezelése érdekében - idézi az Evonik Agroferm tájékoztatóját a haon.hu.

Képünk illusztráció.