A lépést a friss tejtermékek iránti, évek óta tartó tartósan csökkenő kereslet, illetve a kedvezőtlen élelmiszer- és tejipari trendek teszik szükségessé. A tájékoztatás szerint a menedzsment megkezdi az egyeztetést a vállalati szakszervezettel, illetve üzemi tanáccsal a tervről, a javasolt időzítésről és a dolgozói támogatócsomagról. A terv 155 alkalmazottat érint a 270 magyarországi dolgozóból - közölte a társaság. A Danone kész minden dolgozóját hosszú távon támogatni, és személyre szabott támogató csomagot terveznek felajánlani számukra - közölte a társaság. (A Reuters híre szerint a cég emellett 2015 közepéig bezárja gyárát Casale Cremascóban (Olaszország) és Hagenowban (Németország) is, így a magyarral együtt összesen 325 munkahely szűnik meg.)

A Danone Kft. folytatja kereskedelmi tevékenységét Magyarországon, a termékek maradnak a magyar piacon. A cég továbbra is régiós központ marad a Danone-csoport hálózatában - írta közleményében a cég.

A Danone-nek szándékában áll, hogy a magyarországi tejtermelő partnereitől a tejet a jövőben is felvásárolja - olvasható a dokumentumban.

Mi lesz a gyárépülettel?

A vállalat vizsgálja az érintett ipari terület gazdasági hasznosításának minden lehetséges módját. Ennek érdekében a vállalat egyeztetést kezdeményez a helyi önkormányzattal, a kerület fejlesztési tervekkel összhangban lévő, munkahelyteremtő, fenntartható módon való hasznosításáról, melyhez aktívan hozzá kívánnak járulni.

Régóta itt voltak

A Danone magyarországi története 1991-ben kezdődött, amikor egy együttműködés keretében a Budapesti Tejipari Vállalat (BTV) licencszerződés alapján kezdte el gyártani a vállalat joghurtjait. A csoport 1994-ben megvásárolta a BTV telephelyét, és 1996-ban jött létre a Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft. A kft. budapesti, Keresztúri úti telephelye savanyított tejkészítmények (tejföl, kefir, natúr és gyümölcs joghurtok, probiotikus joghurtok) és tejdesszertek gyártásával foglalkozik. Emellett még 1995-ben vették meg a Marcali Tejdesszert Kft.-t

A Danone tavaly februárban jelentette be, hogy a csoport új európai szervezeti struktúrájában Magyarország, Csehország, Szlovákia és Horvátország közös üzleti egységet alkot, amelynek irányítása Budapestről történik. Az új modell alapján egyes országok üzleti egységei több országot magában foglaló, de egyetlen vezetés alá tartozó szervezetbe csoportosítják olyan tényezők alapján, mint például a piac mérete, a fogyasztók és a helyi kultúrák közelsége. A termelést az akkori bejelentés szerint nem érintette a változás.

Még 2009. októberében túladott a másik magyarországi termelőüzemén a Danone. A Sole-Mizo Zrt.-nek adta el a marcali túrórudiüzemet. Az akkori deal pikantériáját az adta, hogy marcali üzemben az új tulajdonos tovább gyártotta a Milka Super Rudit, a sajátjai mellett. Az ügyletet 2009 végén a GVH is jóváhagyta.