A bíróság közleményében utalt arra: a közgyűlés augusztus 29-én azzal az indokkal utasította el az üzem létesítésével kapcsolatos népszavazás elrendelését, hogy az okafogyottá vált, mert az önkormányzat és a beruházó szerződést bontott, az eredeti állapotot visszaállították. A törvényszék azonban hangsúlyozta, a közgyűlésnek nincs mérlegelési lehetősége, köteles elrendelni a népszavazást, ha annak kérdésére összegyűlt a jogszabályban előírt számú aláírás. Megjegyezte, hogy az ügyben jogorvoslati kérelem folytán vizsgálta a testületi határozat jogszerűségét.

A jogszabály nem teszi lehetővé, hogy a testület praktikus, költségvetési vagy egyéb szempontokat mérlegeljen a népszavazás elrendelése körében, erre hatáskörrel nem ruházza fel. Még a népszavazás kezdeményezője sem lett volna jogosult kezdeményezése visszavonásával megakadályozni a népszavazás elrendelését. Kizárólag a törvényszéknek van jogszabályi lehetősége a helyi népszavazás elrendeléséről szóló határozat ellen esetlegesen benyújtott jogorvoslati eljárás során arra, hogy döntsön az okafogyottság kérdésében.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere áprilisban jelentette be, hogy Homatech Zrt. 16 milliárd forintból Kaposváron kívánja felépíteni ötven embert foglalkoztató gumihulladék-feldolgozó üzemét. A politikus akkor hangsúlyozta, olyan világszínvonalú, környezetbarát technológia mintaüzeme létesül, amely a várost a környezetvédelem és az újrahasznosítás élvonalába helyezi. Szólt arról is, hogy somogyi megyeszékhelyen eddig sem kapott és ezután sem kap működési engedélyt olyan cég, amely a legkisebb veszélyt is jelentheti az egészségre.

Az ellenzéki pártok ugyanakkor nem sokkal a bejelentés után tiltakozásukat fejezték ki, és követelték, hogy a fideszes többségű önkormányzat vonja vissza a feldolgozó támogatásáról szóló döntést. Azzal érveltek, hogy a projekt kockázatos, féltik az emberek egészségét. Hiányolták az előzetes tájékoztatást és nehezményezték, hogy a fejlesztésről nem kérték ki a lakosság véleményét.

A feldolgozó ellen több tüntetés is volt a városban, Pintér Attila, az MSZP városi elnöke, önkormányzati képviselő népszavazást kezdeményezett a beruházásról. Miután az akciót aláírásukkal támogató választók aránya meghaladta a népszavazás elrendeléshez szükséges 25 százalékot, a Homatech visszalépett az építkezéstől.