Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Eszerint fogyasztói kölcsönt nyújtó fióktelep üzletszabályzatának postai úton - nem tértivevénnyel - feladott küldeményekre meghatározott kézbesítési vélelme azért tisztességtelen, mert az a bizonyítási terhet a fogyasztó hátrányára fordítja meg, így azt neki kell igazolnia, hogy a postai értesítés hozzá nem érkezett meg.

Az átutalás útján fizetett törlesztőrészlet után díj felszámítása azért tisztességtelen, mert az semmilyen szolgáltatást nem ellentételez, és nincs olyan ügyviteli költség, ami ezzel kapcsolatosan ténylegesen felmerül, ezért az egyoldalú és indokolatlan előny a hitelezőnél.

Az előtörlesztési díjra vonatkozó szerződési rendelkezések érvénytelenek, mivel a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló törvény csak a rögzített hitelkamat esetére teszi lehetővé az előtörlesztési díj felszámítását. Ebben a körben tisztességtelen, hogy a kölcsönt nyújtó egyoldalúan jogosult arról dönteni, hogy a fogyasztó többlet befizetését hogyan számolja el, és azt nem a fogyasztóra kedvezőbb előtörlesztésnek, hanem ún. előreteljesítésnek tekinti.

Az adós halála esetére biztosított felmondási lehetőség, valamint a Szentendrei Járásbíróság illetékességének kikötése azért tisztességtelen, mert a jóhiszeműség és a tisztesség követelményének megsértésével egyoldalú és indokolatlan előnyt biztosít a fogyasztóval szerződést kötő hitelező részére - olvasható a bejelentésben.