Újabb pofon Simicskáéknak: nem hosszabbít a BKV

A BKV jövőre ki akarja szorítani területéről Simicska Lajos és üzlettársa, Fonyó Károly 330 ezer példányban nyomott ingyenes lapját, a Metropolt - írja a Népszabadság.
Napi.hu, 2015. november 30. hétfő, 09:57
Fotó: Napi.hu

A BKV nem fogja meghosszabbítani azt a szerződést, amelyet a Metropol című ingyenes lap terjesztéséről kötött - értesült a lap több forrásból. A közlekedési vállalattal kötött megállapodás teszi lehetővé a Metropol gyors és rendkívül olcsó célba juttatását Budapesten. Mivel ingyenes napilapról van szó, ezért kulcskérdés a kiadó számára, hogy reggelente egyenesen a fogyasztók kezébe kerüljön az újság. Erre az egyik legjobb megoldás a munkába igyekvő tömegek megszórása a közösségi közlekedés megállóiban és járatain. Ráadásul nemcsak rikkancsok osztogatják a lapot, hanem a szerződés biztosít egy nagyon olcsó megoldást is: egyes állomásokon újságtartókat szereltek fel, ahonnan maguk az olvasók vehetik ki a Metropolt.

A BKV Népszabadságnak küldött tájékoztatása szerint mindezért az újság kiadója havi 8,7 millió forintot fizet, ami akár még kevesebb is lehet, ha a közlekedési cég hirdet a napilapban. A lap kiadója, az MTG Metro Gratis Kft. annak a Megapolis Media nevű részvénytársaságnak a tulajdonában van, amely október 15-én Andrew G. Vajna kormánybiztossal egy időben igényt formált a TV2-re is. A Megapolis a Simicska Lajos jobbkezének számító Fonyó Károly vagyonkezelő cége.

Az Orbán-Simicska-háború első fejezete lezárult
Az egykori kormányközeli üzletember cégei mára nemigen jutnak megrendelésekhez közpénzből, a hozzá közel állókat pedig eltávolították az állami posztokról. Most körvonalazódik a második kör: már meglévő szerződéseket, érdekeltségeket mondanak fel vagy lehetetlenítenek el a döntéshozók, ezzel onnan is kiszorítva Simicskát, ahol elvileg évtizedekre biztos helye volt - írja a vs.hu. A portál példái szerint a Simicska-érdekeltségű Mezort-csoport igen rosszul jár a földbérleti díjak felülvizsgálatával és a köztéri reklámozásban érdekelt Mahir Cityposter Kft. 2006-ban kötött szerződését is felbontotta a fővárosi közgyűlés. A kiszorítósdi újabb fejezete a Metropol napilap ügye.

Csőd nem fenyeget, de a terjesztés megdrágulna

A Metropol kiadási jogát 2011-ben szerezte meg Fonyó a svéd hátterű Metro International S.A.-tól. A kiadó még jóval a tulajdonosváltás előtt szerződött a BKV-val, majd a kontraktust tíz évre meghosszabbították.

Fideszes források szerint határozott szándék a Metropol pozíciói­nak gyengítése, hiszen májusban a kormányfő kommunikációs tanácsadója, Habony Árpád is indított egy ingyenes újságot, a Lokált. A lap hetente jelenik meg 500 ezer példányban. A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség adatai szerint a Metropolt 330 ezer példányban szórják.

Míg a Lokált főleg a postaládákba gyömöszölik be, addig a Metropolt elsősorban kézbe adják. De máris van terület, ahol átfedés van a két lap terjesztésében: mindkét újságot osztják a budapesti egyetemek környékén, illetve a legnagyobb irodaházaknál. Fonyó lapja azonban nincs teljesen kiszolgáltatva a BKV-nak: a kiadónak több mint 700 vidéki terjesztési pontja van. Budapesten 377, ám a közlekedési vállalat szerepe kiemelt. A Metropol kiválthatja a közlekedési céget azzal, ha több rikkancsot alkalmaz a közterületeken, ami ugyanakkor a munkaerő miatt a jelenleginél drágább megoldás - olvasható a lapban.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

teuton, 2015.11.30 21:28

Ha valaki hadvezernek kepzeli magat es zsoldodokat fogad, az 1 dolgot nem szabadna elfelejtsen:
A zsoldosvezer ha nala okosabb es erösebb, es nem kapja meg a neki jaro sarcot, akkor a gazdajat fogja eltenni labalol. Talan nem latvanyosan es gyorsan, de biztosan, a neki legjobban passzolo lehetsösegkor es idöben. Ha csak az utobi 100 ev vilagtörtenelmet nezzük, majdnem minden diktatort a hozza közelallo, de aztan kegyvesztett vagy elegedetlen udvaroncok puccsoltak meg. Mert a cel erdekeben meg szokatlan koaliciokra is kepesek, pl. összefoghat Simicska Lazarral...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2015.11.30 18:04

@Zodiakus: " De hogy egyszer teherautó elé lép,az borítékolható."

Nem hinném. Ugyanis a Lajosnak több esze volt/van mint az egész fidesznek.
Ő azért tud a vízen járni, mert tudja hol vannak a cölöpök:))
A külhoni bankszámla számok ismerete lényeges kérdés...

És jusson eszedbe Salamon Béla: ha én egyszer elkezdek beszélni:)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2015.11.30 16:50

Közömbös vagyok ezzel a témával kapcsolatban.Nem szeretem egyik főszereplőt se.Lassan lenullázzák Simicska vállalkozásait,persze ő ettől még nem fog a híd alatt lakni....
De hogy egyszer teherautó elé lép,az borítékolható.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

IVPetya1, 2015.11.30 15:05

Nekem tetszik a történet.
A mesterségesen létrehozott oligarcha elvhűsége csak a hasznától függ, számára szinte jelentéktelen 5%-os reklámadó miatt felrúg "barátságot", elveket. Kiüldöz médiabirodalmából újságírókat és masszív ellenzéki lappá teszi a Magyar Nemzetet. Intő jel OV számára. Intő jel az újgazdagok számára mivel jár egy pálfordulás.
Nem emlékszem, hogy a szocialisták segítségével vagyonossá tettek közül valaki látványosan szembefordult volna a párttal. Csöndbe persze befejezték a párt támogatását. A baloldali politikusoknak szerencsére nincs lehetőségük bosszút állni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html