Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az érintett társaságok közül négy, a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV), a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV), az Északdunántúli Vízmű Zrt. (ÉDV), valamint az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. (ÉRV) számlakibocsátóként már csatlakozott is a Díjnet rendszeréhez, miközben a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. (TRV) integrációja jelenleg is zajlik.

A projektnek köszönhetően Szeged, Nyíregyháza, Pécs és Győr, valamint ezek vonzáskörzetei mellett további települések lakói számára nyílik mód a szolgáltatások igénybevételére. Ezeket a szolgáltatásokat a Fővárosi Vízművek Budapesten és környékén élő közel 800 ezer ügyfele a Díjbeszedő Holdinggal történő együttműködésünknek köszönhetően már egy évtizede elérheti. Ezentúl országos szinten a lakosságnak már közel kétharmada tudja majd vízszámláját a Díjneten keresztül kezelni és fizetni - mondta Garamszegi Tamás, a Díjnet Zrt. vezérigazgatója.

Az egy lakosra jutó évi vízfogyasztás a hálózatba kötött lakásokban immár hosszú évek óta változatlanul 34 köbméter körül alakul. 2016-ban az összes lakás több mint 95 százaléka rendelkezett vezetékes ivóvízzel, ez az arány a községek körében is meghaladta a 91 százalékot.

Magyarországon az elmúlt nyolc évben a víziközmű-cégek integrálódtak, a korábbi mintegy 400 társaság helyett ma mintegy 40 szolgáltató tevékenykedik, az 5 regionális többségi állami tulajdonú társaság mellett kettő többségi fővárosi tulajdonban, a többi pedig többségi önkormányzati tulajdonban működik. A Díjneten elérhető vidéki vízszolgáltatók száma a projektnek köszönhetően tizenegyre emelkedik, ezzel összesen több mint 1,8 millió vidéki háztartásnak téve lehetővé a vízszámlák elektronikus kezelését.

Az öt regionális víziközmű adatai
NévSzolgáltatási terület (megye)Aktív szerződés (ezer darab)
Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV)Pest, Nógrád, Komárom-Esztergom202
Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV)Somogy, Fejér, Baranya, Zala, Veszprém, Tolna334
Északdunántúli Vízmű Zrt. (ÉDV)Pest, Komárom-Esztergom, Fejér150
Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. (ÉRV)Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar187 ezer
Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. (TRV)Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Heves, Csongrád297
Forrás: Díjnet, NÜSZ

Fotó forrása: Hornyák Dániel/Napi