Újabb részletek derültek ki a Mall.hu-s razziáról

A webshopot üzemeltető cég azt ígéri, hogy mindenben együtt működnek a hatósággal. Állítják, jelenleg is lehet tőlük rendelni, mindent kiszállítanak és a garanciális jogok is érvényesíthetók - derül ki a Mall.hu közleményéből.
Szabó Dániel, 2017. november 16. csütörtök, 17:31
Fotó: MTI Fotó

Kedden nagyszabású akciót hajtott végre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az egyik webáruház magyarországi kirendeltségeinél is. Nem nevezték meg a céget, de már aznap nyilvánvalóvá vált, hogy a cseh tulajdonú Mall.hu-ról van szó, amely a GKI Digital iparági felmérése szerint a negyedik legnagyobb szereplő volt az online áruházak között. Az adóhatóság pedig arról tájékoztatott, hogy alaposan előkészítették az akciót, melyben két napon át mintegy ötszáz pénzügyi nyomozó, ötven adórevizor, száz pénzügyőr és a NAV pénzmosás elleni szakemberei vettek részt.

Azt az adóhatóság is közölte, hogy több más szolgáltatónál is vizsgálódtak. A gyanú szerint egy webshop alá szervezve olyan céghálózatot hoztak létre, úgynevezett bukó vállalkozásokon keresztül ukrán, szerb, illetve magyar strómanok "ügyvezetésével" bújtak ki az adófizetés alól. Az így beszerzett árut átpörgették további cégeken, végül a webáruháznak és egyéb belföldi vevőknek adták el. (A nyomozás részleteiről a Napi.hu ebben a cikkben számolt be.)

A cég az ügyben csütörtök este újabb tájékoztatást adott ki, mely szerint a nyomozás ellenére sem álltak le a kereskedelemmel: webáruházunk fennakadás nélkül működik, vállalatunk teljes erőbedobással dolgozik, azaz valótlan az az állítás, hogy a Mall.hu működése szünetel - írják közleményükben, melyben azt állítják, hogy a kiszolgálást a vállalatcsoport csehországi raktárából végzik, házhoz is szállítanak. A személyes átvételi lehetőség viszont egyelőre nem elérhető, valamint a korábbi rendelések teljesítésében késésre lehet számítani.

Sőt, a tájékoztatás szerint annyira nem álltak le, hogy készülnek a black friday akciókra. Emellett a hatósági akció miatti fennakadások nem érintik a vevők garanciához és elálláshoz kapcsolódó jogait. Mint minden online rendelésnél, a jótállás és az elállási jog érvényesítésének határideje is a rendelt áru kézhezvételétől kezdődik. De azt ígérik, hogy abban sem lesz változás, ha egy vásárlók - akár a késedelmes szállítás miatt - eláll a már kifizetett termékek megvásárlásától, visszautalják számára az áruk vételárát és a szállítási költséget is. Előfordulhat azonban, hogy a visszautalás a szokásosnál több időt vesz igénybe.

Továbbra is mindenben együttműködünk a hatóságokkal azért, hogy a nyomozást a lehető leghamarabb megnyugtatóan lezárhassák. Minden rendelkezésünkre álló jogi eszközt igénybe veszünk azért, hogy mielőbb visszaállítsuk a magyarországi raktárunk normál működését és a megrendelt árukat kiszállítsuk - zárják közleményüket.

A címlapkép illusztráció. Forrás: MTI Fotó/Lakatos Péter.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2017.11.17 11:36

@kovi1970:
en azt nem ertem, hogy hol voltak a hatosagok, mire ez az az aruhaz kinotte magat a 4. legnagyobba? nem volt feltuno? mindenesetre a magyarok helyeben en hanyagolnam a vasarlast ezen a helyen, ami penzt elore utalnak, az a nav szamlajan fog landolni, az utanvettel sem jar sokkal jobban az ember, mert valszeg nem lesz garancia, miutan rajukdolt a ceg...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kovi1970, 2017.11.17 10:25

Hol vannak az újabb részletek? EU-ban is nyomoznak a cég ellen, vagy ez csak helyi sajátosság? Vagy a NAV jó szokása szerint azt az adót is a magáénak akarja amit más EU-s országban már kifizettek?
Mindezt elég nehéz komolyan venni a Gattyán után, és a Tállai mint "odaszólok a MOL-nak" NAV vezér tények birtokában.

De jellemző ez is. Még nagyban folyik a nyomozás, de a bulvár már jólértesülten arról cikkezik, hogy 150ezer eurót dobálnak át erkélyeken.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html