Újabb részletek derültek ki a Quaestor-botrányról (frissített)

Miután a Quaestor Financial Hrurira Kft. - a cégcsoport kötvénykibocsátó cége - hétfőn öncsődöt jelentett, a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) hivatalból kell vizsgálatot indítania a kötvényforgalmazónál, a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt.-nél. A jegybank felügyeleti biztost rendelt ki.
MTI, Napi.hu, 2015. március 10. kedd, 12:08
Fotó: Napi.hu

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden azt közölte, hogy részlegesen felfüggesztette a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét, és még kedden kirendelhet egy felügyeleti biztost az intézményhez. Utóbbira napközben sor is került. Késő délelőtt a BÉT is felfüggesztette a brókercég kereskedési jogát a BÉT-en.

A Quaestor kiemelte: ügyfeleiket tájékoztatják a csődeljárás menetéről. Kijelölnek egy csődbiztost a vagyonelemek értékesítésére, ez biztosítja az ügyfelek kifizetését. A Quaestor csoport másik három cége - vagyis a Quaestor Befektetési Alapkezelő Zrt., a Quaestor Idegenforgalmi és Kereskedelmi Zrt., valamint a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. - nem érintett az ügyben, ezek a cégek jelenleg is működnek - közölte a cég.

A külügyi tárca ugyanakkor közölte: azonnali hatállyal felbontja a szerződéseket - az isztambuli kereskedőház, valamint a moszkvai vízumközpont üzemeltetésére vonatkozó kontraktusokat - a Quaestor csoport elnök-vezérigazgatója, Tarsoly Csaba érdekeltségi körébe tartozó cégekkel.

Az MNB a Buda-Cash-botrány után kezdett vizsgálatokat a pénzügyi szolgáltatóknál. Erre a vizsgálatra válaszul vagy amolyan megelőző csapásként jött ki tegnap este a Quaestor közleménye az öncsődről. A közlemény azonban nem bontotta ki az igazság minden részletét - írja a 444.hu. A cikk szerint a jegybank vizsgálata több mint százmilliárdos csalássorzatra utaló nyomokat talált. A Quaestor körülbelül 60 milliárd forint értékben bocsátott ki vállalati kötvényeket az elmúlt években. Az utolsó kibocsátás éppen tavaly novemberben volt. A cég ezeknek a válallati kötényeknek hozott létre másodpiacot, amelyen az ügyfelei kereskedtek. A kötvényállományból éppen 5-6 milliárd járt le, amit a cég nem tudott kifizetni. (Ezt lehetne mondjuk a Buda-Cash-pánikra fogni.)

Az MNB szakemberei azonban azt találták, hogy a 60 milliárdnyi mellett van még 150 milliárd fiktív kötvény is, amit a felügyelet tudta nélkül, illegálisan bocsátottak ki - olvasható a 444.hu-n. Ez pedig már büntetőjogi probléma, nem is felügyeleti. Tehát a Quaestor MNB-engedély nélkül, illegálisan bocsátott ki kötvényeket. Ez majdnem olyan, mintha pénzt vagy mást értékpapírt nyomtatott (értsd: hamisított) volna - fogalmaz az írás.

Így csaltak

A gyanú szerint mindegyik brókercégnél adatokat hamisítottak: a Buda-Cashnél és a Quaestornál az informatikai rendszereket hamisították meg, a Hungária Értékpapírnál kockás füzetes módszerrel ment a csalás - mondta a hvg.hu szerint Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a parlament gazdasági bizottságának keddi ülésén. Ez utóbbinál az ügyfelek megbízása nélkül nyúltak a pénzükhöz a cég vezetői és munkatársai. A Hungáriánál körülbelül egymilliárd forint lehet a feltárt kár, de mivel a társaságnak volt egy kötvénykibocsátása is, így további 5-6 milliárd forinttal nőhet a kár összege.

A Buda-Cash-üggyel kapcsolatban Windisch elmondta, hogy gyanújuk szerint a brókercég hosszú idő óta meghamisítja a felügyeletnek és az ügyfeleknek küldött adatokat. Ez úgy történt, hogy több fiktív ügyfélszámlát nyitottak, és most 90-100 milliárd forinttal nem tudnak elszámolni. A csalás fontos eleme volt, hogy a fiktív számlákon az ügyfelek értékpapírjaival értékpapírügyleteket folytattak, anélkül, hogy erre megbízást adtak volna az ügyfelek. A csalás másik eleme az volt, hogy a brókerház felvett egy megbízást az ügyféltől, hogy vesz valamilyen értékpapírt, adott egy kimutatást, hogy megvette, valójában nem történt meg a vétel - olvasható a hvg.hu-n.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unnortodox, 2015.03.10 18:02

..200 évet nekik sittre ,teljes vagyonelkobzás !!...unokától is !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unnortodox, 2015.03.10 18:02

@Archer58: Ezt tőzsdézték el, nem a magánpénztárakban felhalmozott vagyont.
..igen ,hahahahahaha..neoliberális !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

anti-unortodox, 2015.03.10 17:57

@HovZoli: "Kér számlát a fodrásztól, az ügyvédtől, a fogorvostól? Maga sem valószinű, mit csinál? Hozzájárúl ahhoz hogy adót ne fizessenek be, tehát csalásban bünrészes! Miért teszi? Mert pár ezer Ft úgy sem számít! De éves szinten az már 100 ezer Ft is lehet, és az csak egy ember, de mindenki pont így vélekedik!

TISZTA balkán, megérdemeljük amit kapunk!"

Milyen érdekes, hogy egy bizonyos jövedelem szint felett viszont, akiknek nem fáj a 16% SZJA, azok önként, és dalolva számláznak, és fizetnek adót!
Szerintem nem az adó morál a balkáni, hanem a jelenlegi adórendszer, amely szinte kötelezi az adózót, ha normális EU színvonalú jövedelmet szeretne akkor ahol csak lehet optimalizálnia kell!
Nem olyan nehéz belátni, hogy mi a különbség akkor, ha valaki 100.000.-Ft bruttóból kézhez kap 84.000.-Ft-ot, vagy 1.000.000.Ft-bruttóból, nettó 840.000.-Ft-ot!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

aranypalma, 2015.03.10 16:53

Számlaadás, Balkán? A fiam annakidején vett egy autót az USA-ban és a kereskedő megkérdezte: "Kér számlát?" Csak óvatosan a jelzőkkel!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HovZoli, 2015.03.10 16:39

@VoIe:

Nem vette észre, lop itt mindenki!
De még a hétköznapi ember is nagyon korrupt, simlisek vagyunk, igazi balkániak!
Kér számlát a fodrásztól, az ügyvédtől, a fogorvostól? Maga sem valószinű, mit csinál? Hozzájárúl ahhoz hogy adót ne fizessenek be, tehát csalásban bünrészes! Miért teszi? Mert pár ezer Ft úgy sem számít! De éves szinten az már 100 ezer Ft is lehet, és az csak egy ember, de mindenki pont így vélekedik!

TISZTA balkán, megérdemeljük amit kapunk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html