A 2013. február 13-án elindított program lényege, hogy az arra jelentkező induló technológiai vállalkozások először egy hat hetes intenzív felkészítésen vesznek részt Budapesten, ahol a szakma helyi és nemzetközi szinten elismert szakértői készítik fel őket a globális megmérettetésre. A program második felében a csapatokat az iCatapult eljuttatja különböző ún. innovációs hub-okba (központokba), elsősorban New Yorkba, ahol a kiépített kapcsolati rendszeren keresztül a startupok megalapozhatják globális jelenlétüket.

A startup accelerátor, egy az USA-ból származó elnevezés, olyan komplex támogató folyamatot jelent, amely keretében az adott induló vállalkozás üzlet- és technológiai fejlesztésre vonatkozó tudás/tanácsadás mellett tőkebefektetéshez is jut.

Az iCatapult által - a régióban rendhagyó módon - a hagyományos acceleratori tevékenységet kiegészíti a gyakran hiányt képező kulturális, módszertani felkészítéssel és gyakorlati támogatással, annak érdekében, hogy az adott startup ne csak a régióban, de a világpiacon is megállja a helyét. A kezdeményezés partnerei között szerepel New York Város Gazdaságfejlesztési Tanácsa által koordinált ún. World to NYC program, amely keretében magyar startup vállalkozások juthatnak el New Yorkba, a nemzetközi piacra lépés első állomásaként. Ugyancsak a program partnere a Global Accelerator Network, amely révén a hazai induló vállalkozások számára 6 kontinens 63 városa válik elérhetővé tőkebefektetés, a termék- és technológiafejlesztés, valamint a céges kapcsolatok lehetőségével.