Újabb taxis tüntetés készül

Hiába szívódott fel a fővárosból az Uber, a taxisok továbbra is elégedetlenek, mert az amerikai cég távozása ellenére a fekete személyszállítási fuvarok száma változatlanul magas Budapesten. A városvezetéssel kívánnak tárgyalni, s ha erre nem mutatkozik hajlandóság, akkor ezt demonstrációval kényszerítenék ki - írja a Népszava.
Szabó Zsuzsanna, 2017. április 8. szombat, 17:34
Fotó: Napi.hu

Újabb taxisdemonstráció körvonalazódik a fővárosban - írja a Népszava. A lap szerint a megmozdulás okai lényegében ugyanazok, mint bő egy éve, amikor az Uber ellen vonultak utcára a sofőrök, s vertek tábort a Deák térnél.

Hiába tűnt el ugyanis Budapestről az amerikai hátterű utazásmegosztó startup vállalkozás, az Uber, a fekete és a szürke fuvarok száma változatlanul magas, ezek pedig a taxisok piacát dézsmálják.

A lap információi szerint a tervek olyan előrehaladottak, hogy már ezen a héten, szerdán elindították volna a megmozdulást a szervezők, ám le kellett fújniuk az akciót. Ezúttal a Városházát vették volna körbe, de egy városháza környéki építkezés áthúzta a számításukat. A rendőrség ugyan megadta az engedélyt a demonstrációra, de ha az a közeli építkezés munkálatait akadályozta volna, akkor a szervezők feleltek volna a kivitelezési munkák elmaradásából fakadó anyagi károkért.

A lap információi szerint a taxisok a főváros vezetővel szeretnének asztalhoz ülni, annak érdekében, hogy a módosítsanak a taxirendeleten, és a fekete fuvarok száma csökkenjen. Követelik, hogy az ellenőrzések ne csak a taxisokra terjedjenek ki, hanem az illegálisan személyszállítási tevékenységet végző autósokra is.

A Budapesti Közlekedési Központtól és az adóhatóságtól azt várják, hogy a taxisok ellenőrzése teljes körű legyen, tehát azokat is érintse, akik nem rendelkeznek megfelelő engedéllyel, de mégis ezt a tevékenységet űzik - mondta egy neve mellőzését kérő taxis. A feketézők elképesztő versenyelőnyben vannak, hiszen semmilyen előírást nem kell betartaniuk, míg a "hivatásosoknak" többek között sárgítani kell az autót, kártyás fizetést kell biztosítani, immár online pénztárgépet is, s mindezek komoly költséget jelentenek számunkra - magyarázta.

Ha a következő közgyűlésig nem sikerül a városvezetéssel tárgyalniuk, akkor megtartják a demonstrációt.

HOZZÁSZÓLÁSOK