Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legkorábban januárban vezethetik be a kereskedelemben a havi két szabad vasárnapot a dolgozóknak és a bérpótlék ügyére is csak 2017-ben térhetnek vissza - jelentette a Magyar Nemzet. Legalábbis ez derült ki a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán elhangzottakból.

A 100 százalékos bérpótlék és a két szabad vasárnap ügye a vasárnapi nyitva tartás áprilisi visszaállítása után került napirendre. A kormány eddigi fellépéséből arra lehet következtetni, hogy a munkaadókra és a munkavállalókra hagyná, hogy ebben a kérdésben megállapodjanak egymással. Ez nem lesz egyszerű.

Az egyik gond például az, hogy a kisebb boltok még a jelenleg érvényben lévő 50 százalékos vasárnapi bérpótlékot sem igazán tudják kigazdálkodni. További nehézséget okozhat, hogy a KDNP, amely nem óhajt leszállni a vasárnapi boltzárral kapcsolatos ügyekről, azt javasolja, hogy vasárnap maximum 8 órát dolgozhassanak az emberek. Ez a plusz pihenőnap bevezetését nehezítené meg.

A kereskedelemben dolgozó félmillió emberből 80-100 ezer lehet érintett a vasárnapi munkavégzéssel kapcsolatos bérpótlék és plusz pihenőnap ügyében.