Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. közgyűlése döntött arról, hogy az MVM Zrt. megvásárolja az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és a Vértesi Erőmű Zrt. nem állami tulajdonú részvényeit - közölte a társaság.

​Az MVM Zrt. közgyűlése a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló törvény 2014. december 24. napjától hatályos módosított rendelkezései alapján döntött az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 883 darab, 10 475 912 forint értékű részvényének és a Vértesi Erőmű Zrt. 40 428 darab, 10 268 712 forint értékű nem állami tulajdonban lévő részvényének MVM Zrt. általi megszerzéséről annak érdekében, hogy az MVM-csoport két meghatározó erőműve az MVM Zrt. 100 százalékos tulajdonába kerüljön. A törvénymódosítás célja az volt, hogy a lakosság és a gazdasági szereplők számára alapvető szolgáltatásokat nyújtó társaságokban az állami részvényes vételi jogot gyakorolhasson az ellátásbiztonság növelése és a nemzetgazdasági stratégiai célok megvalósulása érdekében - írja a társaság. A részvénycsomagok piaci értékelésében a Deloitte és a PricewaterhouseCoopers nemzetközi tanácsadók működtek közre.

Az állam a tulajdonos MVM Zrt.-ből is kiszorította a kisrészvényeseket. Ezzel már külső szem nem tekinthet bele az állami energiaholding működésébe. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-nek a 2013-as beszámolója szerint eddig 99,99302 százalékos tulajdonosa volt az MVM Zrt., a kisrészvényesek között néhány önkormányzat és magánszemély volt. A tulajdonosi arányok az alábbi táblázatban láthatók.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. részvényesei a 2013-as beszámoló alapján

Forrás: E-beszámoló
Kép: A nagyobb méretért kattintson!

A Vértesi Erőmű Zrt. tulajdonosa - a 2013-as beszámolója adatai alapján - 99,985544 százalékban az MVM Zrt. volt. Az kisrészvényesek között több önkormányzat, cég és magánszemély is volt.

A Vértesi Erőmű Zrt. részvényesei a 2013-as beszámoló alapján

Forrás: E-beszámoló
Kép: A nagyobb méretért kattintson a táblázatra!

Horváth Péter Jánost az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatójává nevezték ki, ezért a nemzeti energetikai társaságban betöltött vezérigazgatói munkaviszonyának közös megegyezéssel történő megszüntetéséről határozott az MVM közgyűlése. Horváth Péter János 2010-től töltötte be a Magyar Energia Hivatal elnöki pozícióját, korábban a Mol Nyrt.-nél dolgozott különböző vezető pozíciókban.

A közgyűlés döntése értelmében az MVM igazgatóságának tagjává választották 2015. április 8-tól Szivek Norbertet, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatóját, továbbá a felügyelőbizottság tagjává választották Szutrély Gergely Ferencet, az MNV jogi főigazgatóját.