A ProSiebenSat1 Media AG (P7S1) október 22-én jegyzett, de a cégbíróságon hétfőn iktatott beadványában azt írta, hogy Fonyó Károly cége, a Megapolis Media Zrt. nem értesítette őket az üzletrész "állítólagos" megszerzéséről. A német médiavállalat nem járul hozzá a zálogjog törléséhez, és a jövőben sem fogja ezt engedélyezni a Megapolisnak. A P7S1 beadványát a német vállalat igazgatósági tanácsának két tagja, Conrad Albert és Gunnar Wiedenfels írta alá - írja a Nol.hu.

Ennek perdöntő jelentősége lehet, hiszen a cégbíróság stoppolta Fonyóék tulajdonjogi bejegyzését a TV2 ügyében, bekérte ugyanis a P7S1 beleegyezését arról, hogy a német cég engedélyezte-e az üzletrészeken lévő zálogjog törlését vagy átírását.

A Pro7Sat.1-nak azért van zálogjoga a TV2 mögötti cégeken - így a Fonyó által opciós szerződés révén állítólag megszerzett TV2 Media Group Holdings Kft.-n -, mert 2013-ban úgy adta el a tévét, hogy engedélyezte a vételár későbbi kifizetését. Eladói hitellel Simon Zsolt és Yvonne Dederick cégvezetők vásárolták meg a céget.

Eddig Fonyóék voltak lépéselőnyben - emlékeztet a Nol.hu - hiszen még két nappal Andrew G. Vajna adásvételi szerződése előtt lehívták a 2013 óta létező jogosítványaikat, és megszerezték azt a két céget, melyek mögött sokáig a TV2 mögötti cégcsoport "állt". Majd jelezték a cégbíróságnak - szintén elsőként -, hogy ezen a két cégen keresztül megszerezték a TV2 Media Group Kft.-t, amely viszont annak a cégnek, a TV2 Média Csoport Kft.-nek a tulajdonosa, amelyre Vajna is adásvételi szerződést kötött a tévé vezetőivel, Dederickkel és Simonnal.

Miből fizetne a tévéért 20 milliárdot Vajna?

A vs.hu és a 444.hu információi szerint egy osztrák hátterű magyarországi bank mellett az  Eximbank adhat kölcsönt Vajnának a TV2-üzletre, amelynek értéke mintegy 20 milliárd forint lehet. A Magyar Export-Import Bank Zrt (Eximbank) 100 százalékos tulajdonosa a magyar állam, tulajdonosi jogait a Külgazdasági és Külügyminisztérium gyakorolja.