A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Annak ellenére, hogy tavasszal 126 millió forint uniós pályázati forráshoz jutott, kizárólag saját erőből valósítja meg 1,5 millió euró (mintegy félmilliárd forint) értékű kapacitásbővítő programját a kanadai tulajdonban lévő, soproni székhelyű, Advanced Decorative Systems Hungary Kft. (ADSH) − mondta a Napi Gazdaságnak Bedő Csaba ügyvezető igazgató. A többek közt a Mercedesnek, a Suzukinak, az Opelnek, illetve a Valeónak műanyag alkatrészeket szállító társaság eddig mintegy 200 ezer eurót (60 millió forintot) költött a tervezett fejlesztésekre.

A döntés oka Bedő szerint, hogy a gyorsan változó piaci viszonyok miatt a pályázati előírásokat nem tudja teljesíteni a cég, utólag értesültek például arról, hogy olyan bankgaranciákra lenne szükség, amelyek nem előnyösek számára, ráadásul a vállalt mintegy 30 fős létszámbővítést − megfelelő, képzett szakemberek híján − sem tudják teljesíteni.

A pályázati forrás igénybevétele lassította volna a gépbeszerzést is, az egyik nagy értékű berendezést például egy korszerűbb és olcsóbb változattal lehet kiváltani, ha azonban ezt választották volna, új engedélyeket kellett volna beszerezni. Az ADSH jelenleg mintegy 200 főt foglalkoztat. Bedő szerint a világ vezető autógyárai a minőségi gondok, az emelkedő bérek, valamint a magas szállítási költségek miatt egyre több alkatrész gyártását hozzák vissza a Távol-Keletről Európába, ám munkát csak az kap, aki a leggyorsabban tud teljesíteni − ezt azonban a jelenlegi magyar pályázati rendszer nem képes megfelelően kezelni.

Az ADSH nettó árbevétele (milliárd forint)
20101,43
20111,51
20121,65*
*várható
Forrás: cégközlés