BUX
38811

Újabb üzletet hozott a keleti nyitás

Két magyar cég, az Umirs Europe Kft. és a Molaris Kft. a világ egyik leghosszabb, ezer kilométeres egybefüggő határvédelmi rendszerét szállítja Türkmenisztánba - jelentette be Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára.

MTI-Eco, 2015. március 19. csütörtök, 18:09

Puskás András, az Exim vezérigazgató-helyettese közölte: a teljes beruházás értéke 5,5 millió dollár. Az Exim 1 millió dollárnyi éven belül megtérülő hitelt nyújtott az Umirs Europe Kft.-nak a kiszállítás teljes költségének megtérítéséhez. Ez lehetőséget teremt arra, hogy egy éven belül 5 szállítási periódusban vigyék az eszközöket Türkmenisztánba.

A türkmén határőrségnek részére építik ki a rendszert, a Türkmenisztán és Afganisztán közötti határ ezer kilométeres szakaszán - mondta Szilágyi Zoltán, az Umirs Europe Kft. ügyvezető igazgatója. A saját innováció alapját egy jelfeldolgozó központ alkotja, amely képes érzékelni, ha valaki átvágja a kerítést vagy átmászik rajta. A központi egységektől érkező adatok kiértékelését a Molaris Kft. által fejlesztett felügyeleti szoftver valósítja meg. A rendszer első ütemének szállítása a jövő héten indul.

A 2007-ben alakult, kültéri védelmi érzékelők és komplett rendszerek fejlesztésére, gyártására specializálódott cég elsősorban európai piacra értékesít, de Dél-Amerikába, Indiába, Oroszországba is szállít.

Szabó szerint a türkmenisztáni kapcsolatok élénkülnek, gazdasági vegyes bizottság alakult. Reményei szerint egyre több Európán kívüli üzlet jön létre, a keleti piacok a következő 15-20 évben kiemelten fontosak lesznek, mivel a világgazdaság növekedésének nagy része onnan érkezik majd.