Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ideiglenesen leállították az ALTEO Nyrt. által üzemeltetett gibárti vízerőművet, így a vállalat megkezdheti az 1903 óta üzemelő létesítmény rekonstrukcióját a hosszú távon fenntartható és biztonságos működés érdekében. A műemlékké nyilvánított erőmű lelkét képező generátoron és turbinán ugyanis az elmúlt 48 évben nagyobb felújítást nem végeztek, az 1,1 milliárd forint értékű beruházás azonban nagyságrendileg 35 évvel képes megnövelni az erőmű élettartamát 70 százalékos teljesítménynövekedés mellett.

A több mint száz éve üzemelő vízerőművet 1902-ben a környék egyik birtokosa építette az akkori vízimalom helyére, hogy a víz energiáját a környék villamosítására és mezőgazdasági ipari célokra használják fel. Az évek során árvizeket és a háború pusztításait is túlélő erőmű turbináit a Ganz Vagon és Gépgyár készítette.

Az erőművön az elmúlt 48 évben nagyobb felújítást nem végeztek, így mára szükségessé váltak a rekonstrukciós munkálatok, hogy a rendszer továbbra is megbízhatóan  működhessen. A beruházással - a hosszú távú üzemképesség biztosítása mellett - jelentősen javítani lehet a vízből nyerhető energia termelési hatásfokát is. A korábbi turbinákat ezért a mai kor műszaki színvonalát jelentő magas hatásfokú, nagyobb vízhozamot hasznosító turbinákra cserélik. A korábbiakhoz képest a teljesítményt így 70 százalékkal, 5,75 gigawattóra/év szintre tudják emelni.

A gibárti erőművet, illetve annak berendezéseit 2005-ben műemlékké nyilvánították, így azt csak úgy lehet korszerűsíteni, hogy az erőmű eredeti állapotához hasonló jellegét megőrzik. Ez az 1,1 milliárd forintos beruházásban az előkészítéstől kezdve kiemelt szempont. A rekonstrukciós munkálatok tervezett céldátuma 2020; az erőmű műszaki átadását az ALTEO a jövő év második felére tervezi.

A vízerőművi felújítás nem ismeretlen terep a cég számára. A vízerőműtől 11 kilométerre lévő felsődobszai vízerőművet 2012-13-ban egy hasonló beruházással újították fel.