Dél-Afrika után Bulgária az első európai ország, ahol a Mastercard ezt a technológiát tesztelte. A résztvevőket arra kérték, hogy osszák meg tapasztalataikat a technológiáról, és arról, mennyire volt könnyű a használata:

  • 93 százalékuk kényelmesebbnek találta a biometrikus kártya használatát a hagyományos PIN kódos fizetéshez képes
  • 95 százalékuk ezt a technológiát biztonságosabbnak találta, mint a sima chipes kártyát

Ha elérhető lenne, a résztvevők több mint 90 százaléka nagy valószínűséggel hozzáadná a biometrikus funkciót jelenlegi kártyájához - olvasható a Mastercard közleményében.

Az eredmények arra is rámutattak, hogy ezt az új kártyatípust szupermarketekben, éttermekben és kávézókban, kiskereskedéseknél, valamint benzinkutaknál használnák leggyakrabban. A megkérdezettek nagy többsége a biometrikus kártyát az egyérintéses funkcióval is szívesen használná.

Hogyan működik?

A kártyabirtokosnak regisztrálnia kell a saját pénzintézeténél, ahol az ujjlenyomatát a regisztráció során egy titkosított digitális sablonná konvertálják át, melyet a kártyán tárolnak. Ezt követően a kártya a világ bármely EMV típusú termináljánál használható lesz.

Bolti vásárlás esetében a biometrikus kártya ugyanúgy működik, mint bármelyik chipes kártya. A kártyabirtokos egyszerűen behelyezi a kártyát a terminálba, ujját pedig a beépített érzékelőre teszi. Az ujjlenyomatot a kártyán található sablon alapján ellenőrzik - amennyiben azok egyeznek, a fizetési tranzakció megvalósul, a kártyabirtokosnak ki sem kell adnia a kártyát a kezéből.