Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Iparművészeti Múzeum a közbeszerzési törvénynek arra a szakaszára hivatkozik, amely lehetővé teszi az ajánlattételi határidő előtt, az ajánlattételi felhívás visszavonását.

A felhívás így szólt: "a múzeum jelenlegi épületegyüttesének teljes rekonstrukciója díszítő-művészeti elemek restaurálásával együtt, valamint új alagsori kiállítótér kialakítása. Teljes körű épületgépészeti és épület villamossági korszerűsítés. A homlokzat és tetőfedés teljes körű műemléki helyreállítása. Új épületszárny építése a Hőgyes Endre utcában, valamint környezetrendezés, belsőépítészeti és tájépítészeti feladatok ellátása."

Az Iparművészeti Múzeum rekonstrukciója több éve húzódik. A Napi. hu 2017. augusztusában foglalkozott az üggyel utoljára, egy akkori kormányhatározat kapcsán. A rekonstrukció befejezésének eredeti határideje 2017 volt. A tervpályázatot követően elkészült a felújítás terve, majd 2017 augusztusában kihirdette a múzeum, hogy az eredeti tervező dolgozhatja át a terveket, 1,4 milliárdért. Az akkori kormányhatározat kiemelte, hogy a kormány egyetért - az emberi erőforrások minisztere szakmai programja alapján - az Iparművészeti Múzeum Üllői úti főépülete teljes körű műemléki rekonstrukciójának (a Kinizsi utcai szárny rekonstrukcióját, valamint a Hőgyes Endre utcáról nyíló új szárny megépítését is magába foglaló), eredeti lechneri tervekkel összhangban történő megvalósításával és múzeumszakmai fejlesztésével 2017-2021 között. Vagyis a végső határidő ugyan csak kitolódott.

Ezt követően szólt a határozat a 25 milliárd forintos támogatás felülvizsgálatáról, valamint a 2017-es, több mint 6 milliárdos támogatásról, amiből az következett, hogy a munkálatok még abban az évben megkezdődnek.

Mint látható, a felújítás a messzi távolba tolódott.