A megbeszélésen a jegybanki vezetők a Magyar Bankszövetség tagjaival áttekintették a pénzügyi rendszer legfontosabb kihívásait.

A növekedési hitelprogram (nhp) eddigi eredményeit értékelve egyetértettek abban, hogy a program nemzetközi összevetésben is kimagasló eredményekkel támogatta a kkv-k forráshoz jutását, segítve az elmúlt évek növekedési fordulatát.

A legfontosabb feladatnak a magyar gazdaság növekedési lendületének megtartását és a piaci alapú hitelezés erősítését tartották. A jegybank vezetésének beszámolója alapján a növekedéstámogató program első eredményei biztatóak, a hitelezési aktivitáshoz kötött jegybanki kamatcsere-ügyletek eddigi aukcióin mutatott érdeklődés alapján az idei évben folytatódhat kkv-hitelpiac élénkülése.

A bankrendszer egészséges működését az immár az Európai Bizottság jóváhagyásával is rendelkező Mark Zrt. elindulása is támogatja. A banki vezetők nagy várakozásokkal tekintenek a eszközkezelővel való együttműködésre. A banki hitelezés erősítése mellett Magyarország középtávú érdeke egy fejlett tőkepiac kialakítása. A beszélgetés során a formálódó tőzsdestratégia legfontosabb irányait is megvitatták. A résztvevők általános véleménye szerint egy jól működő tőzsde tovább szélesítheti a hazai vállalatok finanszírozási lehetőségeit.

A találkozón az MNB-t Matolcsy György jegybankelnök mellett Nagy Márton, Windisch László és Gerhardt Ferenc alelnökök, valamint Palotai Dániel és Virág Barnabás ügyvezető igazgatók képviselték.

A megbeszélésen részt vett Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke, az Unicredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója, Balog Ádám, az MKB Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, Wolf László, az OTP Bank Zrt. vezérigazgató-helyettese, Hendrik Scheerlinck, a K&H Zrt. vezérigazgatója, Simák Pál, a CIB Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, Heinz Wiedner, a Raiffeisen Bank Zrt. vezérigazgatója, Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója, Zolnai György, a Budapest Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, Szabó Levente, a Takarékbank Zrt. vezérigazgatója, Hegedüs Éva, a Gránit Bank Zrt. alelnök-vezérigazgatója, és Garancsi István, a Duna Takarék tulajdonosa, Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója és Kandrács Csaba, a Mark Zrt. vezérigazgatója.