Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNB határozatában megállapította, hogy az O.F.SZ. Országos Fizetési Szolgáltató Zrt., az MNB tavaly hozott határozatában előírt kötelezettségeinek egy részét határidőre nem teljesítette. A pénzforgalmi intézmény továbbra is megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló 2009. évi LXXXV. törvény - pénzforgalmi számla nyitására vonatkozó - valamint a kártyaalapú fizetési műveletek bankközi jutalékairól szóló 2015. április 29-i (EU) 2015/751 európai parlamenti és tanácsi rendelet - a fizetési kártya azonosíthatóságára vonatkozó - előírásait - olvasható az MNB honlapján.

Az MNB ma közzétett határozatában kötelezte a pénzforgalmi intézményt, hogy a pénzforgalmi számlanyitások lebonyolítása során a határozat kézhezvételét követően, a fizetési kártya azonosíthatósága tekintetében a jogszabályoknak való megfelelést legkésőbb 2018. augusztus 31-től biztosítsa.

A jogsértésekre tekintettel az MNB egymillió-ötszázezer forint összegű bírság megfizetésére is kötelezte a céget. Az intézkedés oka, hogy a zrt. az előírt határidőre nem tett eleget kötelezettségének, a jogszabálysértő állapot változatlanul, folyamatosan fennáll.

Az MNB a pénzforgalmi ellenőrzési tevékenysége során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését. A fizetési lánc két végén álló ügyfelek ugyanis a fizetést illetően nem feltétlenül érintkeznek közvetlenül egymással, így eltérő információjuk van a fizetési műveletek lebonyolításáról, bizonyos adatokkal pedig egyáltalán nem rendelkeznek. Az MNB éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartásának ellenőrzését, elítél minden jogszabályszegést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.