Újra bírságolt az MNB

Az MNB ma publikált határozatában egymillió-ötszázezer forintra bírságolta az O.F.SZ. Országos Fizetési Szolgáltató Zrt.-t - adta hírül a jegybank.
Domokos László, 2018. június 28. csütörtök, 15:15
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az MNB határozatában megállapította, hogy az O.F.SZ. Országos Fizetési Szolgáltató Zrt., az MNB tavaly hozott határozatában előírt kötelezettségeinek egy részét határidőre nem teljesítette. A pénzforgalmi intézmény továbbra is megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló 2009. évi LXXXV. törvény - pénzforgalmi számla nyitására vonatkozó - valamint a kártyaalapú fizetési műveletek bankközi jutalékairól szóló 2015. április 29-i (EU) 2015/751 európai parlamenti és tanácsi rendelet - a fizetési kártya azonosíthatóságára vonatkozó - előírásait - olvasható az MNB honlapján.

Az MNB ma közzétett határozatában kötelezte a pénzforgalmi intézményt, hogy a pénzforgalmi számlanyitások lebonyolítása során a határozat kézhezvételét követően, a fizetési kártya azonosíthatósága tekintetében a jogszabályoknak való megfelelést legkésőbb 2018. augusztus 31-től biztosítsa.

A jogsértésekre tekintettel az MNB egymillió-ötszázezer forint összegű bírság megfizetésére is kötelezte a céget. Az intézkedés oka, hogy a zrt. az előírt határidőre nem tett eleget kötelezettségének, a jogszabálysértő állapot változatlanul, folyamatosan fennáll.

Az MNB a pénzforgalmi ellenőrzési tevékenysége során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését. A fizetési lánc két végén álló ügyfelek ugyanis a fizetést illetően nem feltétlenül érintkeznek közvetlenül egymással, így eltérő információjuk van a fizetési műveletek lebonyolításáról, bizonyos adatokkal pedig egyáltalán nem rendelkeznek. Az MNB éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartásának ellenőrzését, elítél minden jogszabályszegést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK