Folyamatosan érkeznek manapság is keresetlevelek a hazai bíróságokra az azóta már megszüntetett devizahitelek miatt. Az ügyfelek a legkülönfélébb okokból támadják meg a hajdan aláírt szerződésüket: egyesek azt állítják, hogy az egykori megállapodás tisztességtelen feltételeket tartalmazott, s ezért érvénytelen - írta a lap. Mások szerint a bank mindenféle jogalap nélkül és az ügyfél kárára jutott különféle összegekhez, megint mások úgy vélik: kártérítés illeti meg őket azért a hátrányért, amelyet a pénzintézet okozott azzal, hogy külföldi pénznemben nyilvántartott kölcsönt nyújtott számukra.

A jelek szerint a devizahitel-szerződések kérdéskörével mindaddig nagyobb mennyiségben kell foglalkoznia az ítélkezésnek, amíg az ilyen megállapodások alapján bármely érintett igényt támaszthat szerződő partnerével szemben - kommentálta a folyamatokat Gyarmathy Judit, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese.

Az ügyfelek nemrégiben indított perei mellett számos korábbi ügy is napirendre kerülhet mostanság. A 2014 nyarán elfogadott első devizatörvény előírása alapján a bíróságoknak fel kellett függeszteniük minden olyan pénzügyi intézmény ellen kezdeményezett eljárást, amelyben a hiteladós azt állította, hogy kölcsönszerződése az árfolyamrés vagy az egyoldalú szerződésmódosítások miatt érvénytelen. Így nagyjából 12 ezer ügyet akadt meg.

Az elmúlt másfél évben újabb és újabb kölcsönfelvevők fordultak ilyen okok miatt az igazságszolgáltatáshoz, így február elejére 18 ezer környékére ugrott az érintett eljárások száma. Az ilyen perek azután folytatódhatnak, hogy a bank megfelelő módon elszámolt az ügyfelével - mondta Gyarmathy. Eddig nagyjából hétezer felfüggesztett eljárás indult újra, s ezek körülbelül fele már be is fejeződött - írta a Magyar Idők.