Újra drágulhat a vaj és a sajt

A tejpiaci válság óta visszarendeződtek az árak, jelenleg a tej ára ugyan nem nő, de a tejtermékek drágulhatnak - derült ki az az M1 fogyasztóvédelmi műsorából.
Domokos László, 2018. május 6. vasárnap, 07:40
Fotó: Napi.hu

A 2015-2016-os válság talán a legnagyobb tejpiaci válság volt, amelyet átéltünk. Úgy ért véget, hogy 2017-ben visszarendeződtek az árak - mondta Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója az M1 műsorában.

Az év eleje óta a nyugat-európai piacokon nagyot zuhantak az árak. Ilyenkor, amikor időszakosan tejtöbblet van, akkor lefele mennek az árak. Arra számítunk, hogy valamennyit csökken az ár a következő negyedévben, tehát június végéig, és onnan az árak újra emelkednek - magyarázta Istvánfalvi Miklós, a Pusztavámi Tejszövetség Bt. elnöke.

Az elmúlt egy évben azonban emelkedtek a vajárak. A tejzsír felértékelődése még mindig tart. A tejzsírért kapott többlethonorárium megtarthatja a folyadéktej árát is.

A tejtermelés biológiai csúcspontja az április, május, június, tehát ilyenkor kerül felvásárlásra, termelésre a legtöbb nyers tej. Azt látjuk, hogy most egy-két hónapig tarthat a csökkenés. Bízunk benne, hogy ez kismértékű csökkenés lesz, tehát ki tudjuk védeni a tejárak csökkenését - mondta Harcz Zoltán.

A boltok polcain a tejárakban nem lesz nagy változás. A feldolgozott tejtermékek, amelyek a tejzsírból készülnek, viszont várhatóan drágulni fognak. A vaj, a tejszín és a sajtok nem lesznek olcsóbbak, ezekért a termékekért egyre több pénzt kell majd kiadnunk az idén.

Fotó forrása: Földi D. Attila / Napi.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2018.05.06 21:38

Dráguljon, majd rájuk rohad. Amelyik magyar megveszi, megérdemli.
Mi Komarno-ban vásárolunk, lexarjuk a drága magyart.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html