Újra illegális parlagfű készítményeket találtak

A néhány héttel korábbi eset után ismét illegális parlagfű készítményeket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - adta hírül a hivatal.
Domokos László, 2017. november 9. csütörtök, 09:59
Fotó: Napi.hu

Az Ambrózia olajkapszula, a Parlagfű virágeszencia és a Parlagfű tea elnevezésű, engedély nélkül emberi fogyasztásra kínált árucikkeket a bio élelmiszer nagykereskedelmi egységek ellenőrzése során találták a hivatal szakemberei. A nem engedélyezett termékek előállítói ellen is hatósági eljárás indult.

Három új - Ambrózia olajkapszula, Parlagfű virágeszencia és Parlagfű tea elnevezésű - nem engedélyezett parlagfű készítményt találtak a Nébih szakemberei a hazai bioélelmiszer nagykereskedelmi egységek ellenőrzése során. Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal azonnali hatállyal elrendelte a termékek forgalomból történő kivonását és a nem engedélyezett termékek előállítói ellen is megindította a hatósági eljárást.

Az egyik érintett vállalkozás a Mediline Kft., a másik pedig Bijo Élelmiszer Kereskedelmi Kft.

A hatósági ellenőrzés kiterjedt a forgalomból október végén kivont Istenek eledele megnevezésű termékre is. Az ellenőrök megállapították, hogy a nagykereskedelmi egységek eleget tettek a termék forgalomból történő kivonásának.

Jelenleg Európában sem a parlagfű, sem a belőle készült élelmiszerek nem hozhatók forgalomba emberi fogyasztásra szánt termékként. A parlagfű tartalmú készítmények új élelmiszernek minősülnek, melyeket uniós szinten engedélyeztetni kell. Az uniós engedélyezés során az élelmiszerként történő felhasználás biztonságosságát kell bizonyítani. Parlagfűre és a belőle készített termékekre Európában eddig nem került kiadásra engedély.

A hivatal kéri a fogyasztókat, hogy amennyiben illegális forgalmazást észlelnek, jelezzék a szervezet zöld számán (06-80/263-244) vagy az ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu e-mail címen.

HOZZÁSZÓLÁSOK