Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNB olyan tulajdonosi struktúrát részesít előnyben, amely biztosítja, hogy az MKB független és erős tagja marad a magyar bankszektornak, és nem olvad bele egy létező entitásba - fogalmazott a hírügyökségnek adott interjúban Balog Ádám.

A bank eladásáról szóló MNB-bejelentés pénteken jelent meg.

Balog szerint a preferált tulajdonosi struktúrában külföldi befektetők is szerepelnének, sőt nyíltan arra törekednek, hogy némi külföldi tulajdon is legyen a bankban. Az MNB szélesre tárta a kaput a legkülönfélébb lehetséges vevők előtt - írta a portfolio.hu.

Az értékesítést egy befektetési bank szervezi, a tervek szerint 10-20 százalékot megtartana az állam a bankban. Balog szerint utóbbiból az új tulajdonosok is profitálhatnak, de még nem született erről döntés.

A Reuters megjegyzi: az év első felében 4 milliárd forintos veszteséget könyvelt el az MKB, szemben az egy évvel korábbi 15,3 milliárd forinttal. Balog szerint a nem teljesítő eszközök közelgő leválasztása okozhat egyszeri veszteségeket a banknál, ez azonban nem fogja rombolni tőkemegfelelését, amely június végén 14,7 százalékon állt. Jövőre mérsékelt nyereségre, majd nagyobbra számítanak. A 700-750 millió eurónyi nem teljesítő hitel 25-30 százalékát addig is még megvásárolhatják magánbefektetők, a folyamatban lévő tranzakciók néhány héten belül záródhatnak.