A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által indított piacfelügyeleti eljárás keretében a jegybank megállapította, hogy a Meritum Hungary Pénzügyi Zrt. (székhely: 1037 Budapest, Zay utca 24.) óvadéknyújtási szolgáltatása révén 467 természetes személy számára nyújtott engedély nélkül pénzkölcsönt. A Meritum Hungary Zrt. az általa kötött megállapodásokban arra vállalt kötelezettséget, hogy határozott időre készpénz óvadékot helyez el egy fogyasztási kölcsönt nyújtó pénzintézetnél az adósok helyett, akik ennek fejében havonta óvadéki díjat kötelesek fizetni a Meritum Hungary Zrt. részére. A pénzkölcsönnyújtás két jogszabályi alapeleme - a pénzösszeg rendelkezésre bocsátása és annak visszafizetési kötelezettsége - az óvadéknyújtás során így kétséget kizáróan megvalósult - írja közleményében a jegybank.

A Meritum Hungary Zrt. emellett azáltal, hogy a kölcsönért folyamodó természetes személyeket egy meghatározott pénzügyi intézményhez közvetítette, anélkül végzett pénzügyi szolgáltatás közvetítésére irányuló - bejelentésköteles - függő ügynöki tevékenységet, hogy az MNB nyilvántartásában szerepelne.

Az MNB szerdán közzétett határozatában mindezek miatt azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a Meritum Hungary Zrt. engedély nélkül hitel- és pénzkölcsönnyújtás pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, illetve bejelentés hiányában pénzügyi szolgáltatás közvetítése pénzügyi szolgáltatási tevékenységet folytasson. Az engedély nélkül végzett pénzkölcsön-nyújtási tevékenység miatt az MNB a Meritum Hungary Zrt.-t 55 millió, a bejelentés hiányában végzett függő ügynöki tevékenység miatt pedig 1 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

Tekintettel arra, hogy a piacfelügyeleti eljárás során beszerzett bizonyítékok alapján bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, az MNB büntetőeljárást kezdeményezett az illetékes rendőr-főkapitányságnál.