Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hírportál beszámolója szerint az ECB megkapta a magyar kormány konzultációs kérelmét, és megkezdi a törvénymódosítás vizsgálatát. A kérelem valóban megérkezett - mondta az MTI-nek Miltényi Eszter, az ECB sajtóosztályának Ciprusért, Máltáért, Magyarországért, Szlovéniáért és Portugáliáért felelős munkatársa. A vizsgálat várható időtartamáról nem nyilatkozott.

A kormány legutóbb június 20-án kérte fel az ECB-t véleményalkotásra. Az ECB nyolc nap alatt készítette el, és június 29-én tette közzé véleményét az adott kérdésről, az MNB-ről szóló törvényre vonatkozó módosító javaslatról.

A frankfurti székhelyű intézmény elé ezúttal a tranzakciós illetékről szóló törvényjavaslathoz az előző héten benyújtott módosító indítvány került, amely szerint az MNB-re is kiterjedne az illetékfizetési kötelezettség.

Simor András MNB-elnök szerint a javaslat értelmezhetetlen, veszélyes és jogellenes. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője kedden Simor András előző napi kijelentésére reagálva egyebek között kifejtette: ha minden kereskedelmi bankban fizetni kell az átutalások után a tranzakciós illetéket, akkor nagyon nehéz megmagyarázni, hogy a MNB-ben miért nem kell.