Néhány napja házkutatást tartottak Önnél. Azóta csönd van?

Nem történt azóta semmi, és remélem nem is fog. Számítottam erre a hatósági lépésre, hiszen ismerőseim figyelmeztettek arra, hogy egy házkutatás benne van a kalapban - mégis kellemetlen volt ezt megélni.

Mit vittek el öntől?

Többnyire személyes adatokat, iratokat és leveleket. No, és a zöld dossziét. Számítógépem winchesterét egyben vették ki, s így foglalták le. Mindent egy szalaggal átkötve tettek el, és azt mondták, hogy majd behívnak, hogy jelenlétemben tudják szétválogatni a hivatali adatokat a személyestől. De mint mondtam, az elvitt anyag döntő többsége személyes jellegű volt.

Gondolom, a zöld dossziéból sem ez az egyetlen példány létezik...

A fontos adatok biztonságban vannak. Egyébként a házkutatás hivatkozása a jogos érdeksérelem nem áll fenn, személyes adatokkal pedig nem éltem vissza - legfeljebb az adócsalók érdekeit sértetném meg ... Ügyvédeim meg is panaszolták az eljárást.

A rendőrség, a NAV és a kormány reagálása egyaránt arra utal, hogy a házkutatás mögött nem szakmai, hanem politikai okok húzódnak meg. Egyetért ezzel?

Erről van szó! A hatalomnak nem tetszik az, amit tettem, s ezért az ügy kivizsgálása helyett így lépnek fel. Közérdekű bejelentést tettem, amit illett volna vizsgálni, s nem erőszakosan fellépni ez ellen. Még a parlamenti vizsgáló bizottságok megalakulását is megakadályozták, pedig ott minden konkrét ügyet is át lehetett volna tekinteni. E helyett folyamatosan támadnak és durván beavatkoznak a magánéletembe is.

De hiszen a NAV az ön bejelentését követően két nap alatt kivizsgálta az ügyet és közölték: minden rendben van...

Ez a vizsgálat komolytalan volt. Annak viszont utána néztek, hogy milyen lekérdezéseim voltak az elmúlt években. Ebből pontosan tudhatták, hogy amit az elemzésemben leirtam az megfelel a valóságnak,

Orbán Viktor egy kérdésre válaszolva a konkrétumokat kérte öntől. Hol vannak ezek?

A zöld dossziéban részletesen szerepel minden név, cégnév. Adatokkal, utalási adatokkal és a lefolytatott vizsgálatokkal kiegészítve. Több évet dolgoztam fel, mert így tudtam rávilágítani a folyamatokra, az évi több száz-, ezermilliárdos adócsalásokra. Amint azt már többször elmondtam két ágazatot emeltem ki, a gabona és az élelmiszer-kereskedelmet. De ezekről is minden konkrétum a dossziéban van.

Miért nem tette ezeket közzé a sajtóban? Már csak önvédelemből is, hiszen ön is tudja, hogy csak a nyilvánosság védheti meg önt!

Talán éppen arra vártak, hogy konkrét neveket is kiadjak, hogy aztán erre le tudjanak csapni. Egyébként a sajtó szinte naponta jön elő újabb és újabb részletekkel, így előbb-utóbb minden apró részlet a nyilvánosság elé kerülhet. A közzététel formáját illetően sokat gondolkodtam és több szakértő tanácsát is meghallgattam. Most is több ötletet forgatok a fejemben, hogy miként lehetne segíteni az állampolgárok jobb tájékozottságát...

Nem ön hozta ki, de egy cég - a Portéka - neve mégis napvilágra került...

Ennek a cégnek a tevékenysége mint csepp a tengerben mutatja a rendszer működését. Jól jellemzi az élelmiszer-kereskedelemben a feketegazdaság helyzetét. Persze ez csak egy részlet. De jöhetnek még elő cégnevek... A tisztánlátáshoz azért érdemes azt is megjegyezni, hogy ezek a komoly visszaélések nem csak az élelmiszer-kereskdelelemben tapasztalhatóak, hanem szinte minden kereskedelmi szektorban... És ezek nem 2010-ben kezdődtek, hanem a '90-es éve közepe óta folynak - csak érdemben eddig senki sem akart ezzel foglalkozni.

Minek köszönhető, tudható ez be? Olyan lobbiereje lenne például annak a magyar kereskedőláncnak, amelyet a Portékával is kapcsolatba hoztak, hogy képes volt különböző kormányok alatt is lehetetlenné tenni az adóhivatali vizsgálatokat?

Ezt nem tudom. Az viszont biztos, hogy az elmúlt években a nagy adócsaló hálózatok teljesen megfertőzték a magyar piacot. Kiderült: az élelmiszer-kereskedelemben rendkívül nehéz "fehéren" működni. Ezek a nagy "játékosok" teljesen lerombolták a hazai kereskedelmi kultúrát. Ezt hagyta az adóhivatal, s ez a NAV legnagyobb bűne! Nem akadályozta meg a feketekereskedelem elharapódzását, hanem asszisztált ehhez.

Ki szivárogtatta ki az előbb említett cég nevét? Milyen érdekek lehetnek e mögött? Ez már csak azért is érdekes, mert a céggel kapcsolatban CBA-s kapcsolatot is felvetettek - mégpedig, ha jól tudom, éppen a jobboldali sajtótermékek?

Nagyon nyakatekert logika működhet, amelynek működését nem látom át. Elég, ha annyit mondok: a feketekereskedelem túlnő az országhatáron és régiós szintű problémát is okozhat.

Az elmúlt napokban több fórumon is megszólalt a Tesco vezérigazgatója, aki elismerte, hogy a beszállítói körben előfordulhatott adócsalás. Ezt hogyan értékeli?

Beismerésnek. Ha ő mondja, hogy a beszállítóknál volt vagy lehetett ilyen, akkor ez közvetett beismerése annak, hogy az egész rendszer így működik. De ez egyben védekezés is, hiszen azt mondja: a beszállítók csalnak, nem mi. Pedig be lehet bizonyítani, hogy a láncok is tudnak az áruk kétes eredetéről. Ha ugyanis a termelői ár alatt vettek valamit, ott valószínűleg működött a feketekereskedelem. Ugyanakkor a NAV azzal hárított, hogy nehéz bebizonyítani ezt... Márpedig többféle vizsgálati módszerük van ennek bizonyítására. Más kérdés, hogy valamilyen ok miatt ezeket nem akarták bevetni...

De hát az adóhivatal vizsgálta a kereskedelmi láncokat is, vagy nem?

Náluk csak főként úgynevezett bizonylat ellenőrzést végeznek, ellentétben a  beszállítói hálózattal. A NAV az adóellenőrzéseket rátolja a beszállókra. 2011-ben 49 ilyen cég akadt fenn a szűrőn. Ezekre, és a hálózatban résztvevő, többnyire fantomcégekre hárítják a felelősséget. Ezeket bírságolták holott tőlük egy forintot sem tudnak behajtani.

Csak a multikkal jártak így?

Nem, magyar tulajdonú céggekkel is. De úgy vélem, hogy a "nagyok" és a hatalom között lehet egy hallhatólagos megállapodás, s ez utóbbi ennek értelmében eltekint az alapos ellenőrzésektől. Így fertőződött meg két évtized alatt az egész magyar gazdaság.

Szinte már közhely, hogy a kis stikliket keményen megtorolják, a nagyokat pedig engedik...

Pontosan ez történt. Ordítani szerettem volna, amikor ennek bizonyítékait láttam az adóhivatalban. Az még egy laikusnak feltűnő, hogy az adóbírságok nagy részét a kis cégektől szedték be, nem a nagyoktól.

Azt is láthatjuk, hogy vizsgálatok sora követi egymást olyan, egyébként jól teljesítő és adót fizető cégeknél, amelyek nem kedvesek a hatalomnak. Ezt mivel magyarázza?

Lehet ilyen is, de erről inkább az érintteteknek kellene beszélni. Ez egy olyan eszköz, amelynek alkalmazásával bizonyos cégeket ki lehet szorítani, vagy amelyeket tulajdonosváltásra lehet kényszeríteni. De persze a másik oldalon vannak olyanok is, amelyek érinthetetlenek. Mindkét kategória a politika hatókörében található.

Több hónapja küzd látszólag egyedül. Kik támogatják?

Szerencsére sokan. Főleg civilek és civil szervezetek - és persze a sajtó is. Korábban voltak kételkedő hangok, s voltak olyanok is, akik azt gondolták "beépített" ember vagyok, és félre akarom vezetni a sajtót. De szerencsére ez már a múlté. A pártok is sokat segítenek ötletekkel, tapasztalatokkal és javaslatokkal.

Nem tart attól, hogy ez utóbbiak fel akarják használni önt?

Ez benne van a pakliban. Szinte minden párttal tárgyaltam, de szóba se került, hogy bármelyik pártba belépjek. Nem ajánlottak fel pozíciót és nem is kértem ilyet.

Ha valóban így lesz, akkor miből él majd?

A tartalékainkat éljük fel. Amióta elhagytam a NAV-ot nincs bevételem. Két hónapig még azzal sem volt időm foglalkozni, hogy állást keressek. A közigazgatáshoz értek, itt keresek állást, de nagyon kíváncsi vagyok, ki lesz majd olyan bátor, hogy alkalmazza azt a Horváth Andrást, aki egyedül a közérdekhez lojális?