Újra odacsapott az energiahivatal

Közigazgatási hatósági eljárás keretében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2 millió forintra bírságolta az ÉMÁSZ Nyrt.-t, és 4 millió forintra az ELMŰ Nyrt.-t. A hivatal felhasználói panaszok nyomán indított hatósági vizsgálatot a két egyetemes szolgáltatónál.
Napi.hu, 2014. június 5. csütörtök, 10:24
Fotó: Napi.hu

A MEKH-hez több jelzés is érkezett, melyek szerint az ÉMÁSZ és az ELMŰ számlázási gyakorlata megváltozott a 2013-ben. Ennek következtében mindkét társaságnál a részszámlák fizetési határideje novemberben úgy módosult, hogy két egymást követő időszak számlájának fizetési határideje egyazon hónapban vált esedékessé. A hivatal a fogyasztói érdekek védelmében külön hatósági eljárásokat indított, ahol megállapította, hogy a társaságok - amellett, hogy számláikban érvényesítették a novemberi újabb díjcsökkentést - a fizetési határidők meghatározásakor az üzletszabályzataikban foglaltaknak nem tettek eleget.

A szabálysértés miatt megbírságolta a két áramszolgáltatót. A büntetések mértékének meghatározásakor a Hivatal több mérlegelési körülményt is figyelembe vett.

A jogszerűtlen elszámolás az ÉMÁSZ esetében 179 252, az ELMŰ esetében pedig 323 .808 felhasználót érintett.

HOZZÁSZÓLÁSOK