Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Azonnal támadásba lendült a Simicska Lajos nagyvállalkozó, Orbán Viktor régi barátja kezében lévő Közgép Zrt., amint visszakerült a közbeszerzési piacra - írja a Világgazdaság. A cég több ügyben is jogorvoslatot kért a Közbeszerzési Döntőbizottságtól, ami számos állami beruházást lelassíthat.

Az egyik ügy az 55. főút Mórahalom-megyehatár közti szakaszának burkolatmegerősítése, a másik a 47. főút Hódmezővásárhelyt elkerülő szakasza, a  harmadik a 62., a negyedik a 21. főút egy szakaszának építése. A Közgép nem reagált a napilap megkeresésére, ám versenytársai tudni vélik, mi van a háttérben.

Úgy látják, hogy miután azok a kísérletek, hogy jogi kifogásokkal kizárják a Közgépet a közbeszerzésekből, elbuktak, mindenki visszatért eredeti stratégiájához.

Simicska cége a tulajdonosa és Orbán szakítása után bevezetett módszerének megfelelően a lehető legtöbb tenderen elindul, alákínál áraival a versenytársaknak, majd miután - hogy, hogy nem - így sem nyer, megtámadja a közbeszerzések eredményhirdetéseit. Ezzel  hónapokra blokkolja a beruházásokat.

Eközben a kormányoldal továbbra is azzal próbálkozik, hogy kiiktassa a piacról a Közgépet. Korábban az M4-es autópálya ügyében kartellgyanúval, a győr-gönyűi kikötőfejlesztésben pedig hamis adatszolgáltatás vádjával próbálkoztak, de ezzel felsültek. Most egy Tisza-híd építése ügyében vizsgálódik a Kehi.