Az ország egyik legpatinásabb, még 1952-ben alapított ruhaipari cége, a nemrég még két telephelyen több mint félezer dolgozót foglalkoztató Tolna Megyei Ruhaipari Szövetkezet a rendelésállomány drasztikus csökkenése miatt 120 dolgozójától kénytelen megválni, ráadásul az év végétől várhatóan a bonyhádi üzemet be is kell zárni.

A legnagyobb gond, hogy német megrendelőjük - amely egyben a gépek tulajdonosa is - a közelmúltban jelezte: januártól nem tud munkát adni a bonyhádi üzemnek, újabb megrendeléseket pedig egyelőre nem kaptak.

Wéber Tamás, a szövetkezet elnöke a Tolnai Népújságnak úgy nyilatkozott, összesen több mint 300 dolgozótól kell megválniuk, amelynek költsége meghaladja a 200 millió forintot.

A finn Elcoteq, amely a közelmúltban jelentette be, hogy az európai gyártást magyar cégénél, az Elcoteq Magyarország Kft.-nél koncentrálja, várhatóan 700 dolgozó elbocsátására kényszerül. Ebből összesen 400 fő lesz a cég saját alkalmazottja, 300 pedig bérelt, illetve kölcsönzött dolgozó.

A csoportos létszámleépítést Matteo Fulton ügyvezető igazgató a rendelésállomány csökkenésével indokolta, az üzemi tanáccsal történő egyeztetés után a hónap végéig derül ki, hogy kiknek kell távozniuk a társaságtól.

Lapunk információi szerint mindemellett további 250-300 dolgozó elbocsátására készül több autóipari beszállító, építőipari cég és mezőgazdasági üzem.