Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Százhuszonöt éves hagyománya van Miskolc környékén a kőbányászatnak, a mész-, mészhidrát- és a cementgyártásnak, 2010-ben azonban leállt a termelés Hejőcsabán. Az egyetlen magyar tulajdonú cementgyár, a Hejőcsabai Cement- és Mészipari (HCM 1890) Kft., amely a Magyar Cement Kft. jogutódja, még az idén újraindítaná az egyik gyártósort, jó eséllyel jövőre pedig a másodikat is reaktiválná - írta a lap.

Zám Csaba, a HCM 1890 Kft. kereskedelmi igazgatója a magyar piac elvileg ötmillió tonna cementet tud felvenni évente, a Heidelberg holding váci és beremendi, a Lafarge-Holcim királyegyházai, illetve a HCM hejőcsabai éves kapacitása viszont 4,8 millió tonna. A válság óta a kereslet két és fél millió tonnára esett vissza idehaza, így kihasználatlanok a magyar gyárak, ennek ellenére a multinacionális tulajdonosok két szlovák és egy román gyárból 900 ezer tonna cementet hoznak be évente. Hejőcsaba ennek az importnak a kiváltására készül, illetve a monopolárakat letörve, 39 százalékos piaci részesedést akar elérni.

Jelenleg is zajlik a hatósági engedélyeztetés folyamata, a szükséges papírokat várhatóan két-három hónap múlva kaphatjuk meg - mondta a Magyar Nemzetnek Kálmán János, a HCM 1890 Kft. ügyvezetője. Mivel a beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánították, az engedélyek már első fokon végrehajthatók. A felújításra további három-négy hónap kell, így ha egy gyártósorral indul újra a termelés, az leghamarabb novemberben- decemberben történhet meg. Ezt követően ha döntés születik a második gyártósor üzembe helyezéséről, arra akár már márciusban sor kerülhet - írta a Magyar Nemzet.