Újraindulhat a legendás gyár

Ismét lesz acélgyártás Diósgyőrön: egy miniacélmű és a hozzá kapcsolódó hengermű kezdi meg a termelést a Diósgyőri Ipari Parkban, a tervek szerint a jövő év második negyedévében.
MTI, 2015. december 2. szerda, 18:52
Fotó: Napi.hu

Aksam Barakat, a Miskolc Mini Mill projekt beruházója szerdán Miskolcon sajtótájékoztatón elmondta: a beruházás 60 millió euróba kerül, az új gyár közvetlenül 300-350, közvetve pedig mintegy 500 embernek ad munkát. A szír származású, szlovák állampolgárságú üzletember arról számolt be, hogy az új acélmű a legmodernebb technológiát alkalmazza, kevesebb energiát fogyaszt, a szén-dioxid-kibocsátása is kedvezőbb lesz a hagyományos acélgyárakénál. A gyár éves kapacitása 320 ezer tonna hengerelt áru és buga lesz, a termékeket belföldön és exportpiacokon is értékesítik, elsősorban járműipari és fémfeldolgozó társaságoknak.

Bár a kivitelezéssel némileg csúszásban vannak, az ütemtervet tartani tudják. A technológia nyolcvan százaléka már elkészült, az olvasztósort az olaszországi Danieli Ltd. szállítja, a törökországi Germaksan Ltd. pedig a hengersort. A projekt generáltervezője a kassai Hutny Projekt Kosice. A 60 millió eurós beruházáshoz az Eximbank 35 millió euró hitelt biztosít, a többi magánerő. Állami támogatást a projektre nem kértek.

A diósgyőri kohászat - amelynek alapítása Fazola Henrik és fia, Fazola Frigyes nevéhez kötődik - több mint 240 év működés után 2009-ben szűnt meg. Az acélmű fénykorában, a 70-es évek végén, a 80-as évek elején évi egymillió tonna acélt termelt.

Az új acélmű és a hengermű nem a tradicionális törzsgyár, hanem az onnan néhány száz méterre lévő, az egykori Diósgyőri Gépgyár területén kialakított Diósgyőri Ipari Parkban épül fel, barnamezős beruházásként.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Akela80, 2015.12.06 14:44

Vérforraló, hogy egy Szír élősködő létesíthet gyárat Magyarországon, és neki lesznek kiszolgáltatva a dolgozóink, hogy olcsó zsemlebérért izomszakító tempóban robotoljanak a legnagyobb Magyar: Barakatnak!!! Nem marginális ama tény sem, hogy a dömping acélárak, s az Orosz-Ukrán a Vasműre csak saját pénzcsapjukként tekintő tulajdonosgárda vezetése miatt mód felett nehéz helyzetbe lévő Dunai Vasműnek konkurenciát állít a csupán 300 embert dolgoztató acélmű. 300 embernek adnak munkát, hogy újabb külföldi tőkés csapolja a népünket, s veszélyeztetnek 6000, közvetetten úgy 8-9000 ember megélhetését. Mire jó ez?? Miért nem lehet Magyar magán, vagy állami tulajdonban, ha már megépítik? Mer majd a szír tulajdonos a magyar gazdaság erősítésébe önti a rengeteg pénzét mi?,! FEJEZZE BE A MAGYAR KORMÁNY HAZÁNK ELKÜLFÖLDIESÍTÉSÉT, A NEMZETKÖZI TŐKÉNEK VALÓ KISZOLGÁLTATÁSÁT, KIÁRUSÍTÁSÁT!!! FEJEZZE BE AZ OLCSÓ MAGYAR MUNKAERŐ,- KÜLFÖLDI TŐKE NEMZETTIPRÓ POLITIKÁJÁT!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html