Ukrajna egyenesbe jött?

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Ukrajna mélyen spekulatív szuverén adósi besorolásainak kilátását szerdán a Fitch Ratings.
MTI-Eco, 2010. március 17. szerda, 14:25
Fotó:

A legnagyobb európai hitelminősítő a kilátásjavítással együtt megerősítette a hosszú lejáratú ukrán bel- és devizaadósság "B mínusz" osztályzatát és a rövid futamidejű devizakötelezettségek "B" besorolását. Ugyancsak megerősítette a cég a kereskedelmi adósokra érvényben tartott felső besorolási korlátot - az osztályzati országplafont -, "B mínusz" szinten a cég, arra hivatkozva, hogy az új ukrán kormány megalakulásával csökkent az elhúzódó gazdaságpolitikai bizonytalanság kockázata.

A múlt hét végén egy másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's visszaemelte Ukrajna adósbesorolását a rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető "CCC" sávból a "B" kategóriába, szintén arra hivatkozva, hogy a korábbi magas politikai kockázat mára enyhült.

A szerdai kilátásjavításhoz fűzött elemzésében a Fitch Ratings megállapítja: az ukrán elnökválasztás "zökkenőmenetesen lezajlott", és az új kormányfő a prioritások között említette a kapcsolatok újbóli felvételét a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel, köztük a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), amely tavaly novemberben felfüggesztette a finanszírozás folyósítását. Mindezek nyomán jelentősen enyhült az elnökválasztás utáni politikai bizonytalanság elhúzódásának kockázata, és ez csökkentette az ukrán szuverén adósosztályzatok leminősítésének valószínűségét is - áll a Fitch elemzésében.

Ukrajna hitelképességét tovább erősíti az alacsony törlesztési kötelezettség; a legközelebb esedékessé váló államadósság egy decemberben lejáró, jenben kibocsátott, hozzávetőleg 400 millió dollárnak megfelelő kötvény. A bruttó devizatartalék ugyanakkor jelenleg 24,2 milliárd dollár.

A hitelminősítő szerint azonban az új kormány is "kemény kihívásokkal" lesz kénytelen szembenézni. Ezek közé tartoznak a szükséges gazdaságpolitikai kiigazítások, az IMF-pénzek újbóli hozzáférhetővé tétele, és az Ukrajnát különösen súlyosan érintő gazdasági-pénzügyi válság továbbra is érezhető hatásainak kezelése.

A Fitch becslése szerint az ukrán hazai össztermék (GDP) tavaly 15 százalékkal zuhant; ez a legrosszabb teljesítmények egyike a cég által besorolással ellátott szuverén adósok között. Mindeközben az államháztartási hiány valószínűleg 5 százalékponttal a GDP-érték 8,5 százalékra emelkedett, sőt ha az IMF-szabvánnyal számolt hivatalos kimutatások beérkeznek, kiderülhet, hogy ennél is magasabb volt.

A hitelminősítő saját becslései szerint az ukrán bankrendszer problémás kinnlevőségeinek aránya a teljes kölcsönállományon belül 50 százalék körül lehet, és a bankszektor újratőkésítésének GDP-arányos költségei meghaladhatják az IMF-programban valószínűsített 5 százalékot.

HOZZÁSZÓLÁSOK