Ukrajnában bővít a MET-csoport

Noha a MET már évek óta jelen van az ukrán piacon, most a végfogyasztók felé is nyitni szeretne, miután megkapta a gázkereskedelmi engedélyt. Ukrajna földgázpiacát a folyamatos átalakulás jellemzi - olvasható a társaság közleményében.
K. Kiss Gergely, 2017. augusztus 5. szombat, 19:26
Fotó: Getty Images

A földgáz-, áram- és kőolajpiacokon is aktív európai energiakereskedő, a MET-csoport már évek óta határponti értékesítést végez az ukrán-magyar és az ukrán-szlovák országhatáron, és kvalifikált partnere a Naftogaz ukrán állami cégnek. 2016-ban leányvállalatot is alapított: a MET Ukrajna 2017 júliusában gázkereskedelmi engedélyt is kapott.

"Ezzel az engedéllyel bekerültünk abba a körbe, amely már végfogyasztókat is elláthat Ukrajnában. A helyi cég alapítása és a helyi engedély megszerzése két technikai feltétel volt, a többi most már szerződés és ár kérdése. További üzleti lehetőségként tekintünk az ország hatalmas tárolói és tranzitpotenciáljára is" - mondta Szaniszló Attila, a MET Ukrajna tulajdonosi képviselője.

Több szempontból is érdekes lehet az ukrán piac: egész Európában a legnagyobb gáztárolói kapacitással bír Ukrajna, amely jelentős felvevőpiacnak is számít. Igen magas a földgázfogyasztás, bár a gazdasági válságnak és az elmúlt évek geopolitikai konfliktusainak hatására csökkent valamelyest. Nagy a hazai gázkitermelés is, az ország területén pedig óriási mennyiségű földgáz áramlik át.

Állandó átalakulás jellemzi az ukrán piacot, ahol gyökeresen megváltoztak a gázbeszerzési források és útvonalak. Ukrajna 2016 óta már csak nyugati forrásokból szerez be földgázt, és az energiapiaci szabályozást is a Nyugat-Európához való közeledéshez igazítja. "A MET számára logikus lépés volt Ukrajnában megjelenni, hiszen a MET Csoport is jelen van azokon a (például magyar és szlovák) piacokon, ahonnan Ukrajna földgázt vásárol. Sok a kapcsolódási pont és a kiaknázatlan lehetőség, ugyanakkor a meglévő kockázatok kezelésére is fel kell készülni" - magyarázta Szaniszló Attila.

A MET Csoportról

A MET az európai energiakereskedelem egyik vezető vállalata. A svájci központú cégcsoport az európai földgáz-, áram- és kőolajpiacok aktív szereplője. A MET a leányvállalatai révén 13 országban (Ausztria, Egyesült Királyság, Horvátország, Litvánia, Magyarország, Oroszország, Románia, Spanyolország, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Törökország, Ukrajna) van jelen, 19 nemzetközi kereskedési ponton és 27 ország gázpiacán kereskedik. Jelentős végfogyasztói ügyfélkörrel bír Horvátországban, Magyarországon, Olaszországban, Romániában, Spanyolországban és Szlovákiában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.08.05 20:08

"most a végfogyasztók fele is nyitni szeretne"

Lefordítom: szeretne (szeretnénk) már végre valami pénzecskét is kapni az eddig ingyen adott (orosz) gázért...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.08.05 19:55

"Ukrajna 2016 óta már csak nyugati forrásokból szerez be földgázt"

Ja, miután nem fizette a gázszámláit és az oroszok ezért nem adnak neki több gázt, most az európai országok, köztük mi is, adják neki ugyanazt az orosz gázt, gyakorlatilag ingyen, segílyként. Ezt hívják "reverz gázszállításnak". Miért kell mindig hazudni??

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html