Ukrán kézen a magyar luxuséttermek

A válság a felsőkategóriás éttermeket és vendéglátó-egységeket sem kíméli, így azok gyakran külföldi kézen landolnak - írja a Világgazdaság.
NAPI Online, 2009. március 6. péntek, 09:16
Fotó:

Nyolc-tíz luxusétterem is ukrán befektetők tulajdonába került már Budapesten, így a Sas utcai Mokka Café & Restaurant vagy a Dió Restaurant & Bar - tárja fel a meglepő trendet a lap.

A VG a felsőkategóriás éttermek forgalmának utánajárva azt írja: a drámai forgalomcsökkenés - a helyiség költségei miatt - leginkább a bérleti szerződéssel működő vendéglátókat érinti, a megélni nem tudó jobb éttermeket külföldiek vásárolják fel, a túlélést a saját tulajdonban álló éttermek jelenthetik.
A gazdasági válság következtében kialakult helyzet miatt zárt be az ötödik kerületi Lou Lou, a Váci utcai Fusion és az újság értesülései szerint a Gresham-palota Páva étterméből is emiatt lesz rendezvényterem.

A belvárosi éttermek esete ugyanakkor nem egyedülálló, hiszen Budapest egészére és a vidékre is érvényes, hogy a felsőkategóriás éttermek tulajdonosai nem tudják ellensúlyozni a forgalom visszaesését, így sok helyiséget már eladtak vagy bezártak. A még nyitva tartók olcsóbb menüt és italokat adnak, vagy akciós ajánlatokkal színesítik a kínálatot. Szakértők becslése szerint az első osztályú egységekben az idén 50 százalékkal esett a vendégek száma a múlt évhez képest, de a forgalomcsökkenés a külföldi vendégkörre építő éttermeket sem kíméli.

HOZZÁSZÓLÁSOK