A hitelszűke ellenére a gazdálkodói fejlesztési hitel, a gabonahitel, a forgóeszköz, továbbá a TÉSZ-ek és az élelmiszeripar számára szánt finanszírozási program keretében összesen még mintegy 50 milliárd forintnyi külső forrás áll az igénylők rendelkezésre - hangsúlyozza a szakmai szervezet közleménye.

A kamara szerint a kereskedelmi bankok visszafogottságának, a piaci pangásnak több oka van: egyrészt információ-hiány, másrészt a bankárok óvatosak, harmadrészt a támogatott konstrukciók egyes elemeinél túl kicsi a haszonkulcs. A bankok emellett óvatosak a válság miatt.

A kamara egy közelmúltban tartott szakmai tanácskozáson elhangzottak alapján írja, hogy a nagybankok képviselői arról számoltak be, hogy összességében nem csökkent az agrárium hitelállománya. Ám a termelők is óvatosabbak, sokkal kevesebben igényelnek hitelt. Példaként említették, hogy az uniós földalapú támogatásokra alapozott hitelezés nehézkes. Az elnyert támogatásról szóló igazolást a termelők ugyanis hosszú idő alatt kapják kézhez a hatóságtól.

A bankszövetségen belül külön bizottság alakult, amely megvizsgálja a közraktározás hitelezésének újraindításának lehetőségét -írja az MTI-Ecó. Így várhatóan őszre a pénzügyi tárcával új konstrukciót dolgoznak ki. Emellett a kisebb, gyengébb agrárvállalkozások számára is készül egy új FVM-MFB hitelprogram.

Az egyeztetésen részt vevők szerint fontos kérdés a hitelek ára is. A Bubor-alapú kölcsönök drágák a termelőknek - állították a MA szakértői. A mai viszonyok között a 13-14 százalékos kamatot nem lehet kitermelni. Ezért felvetették az Eurolibor-alapú kamatszámítás lehetőségét.

A MA által kezdeményezett megbeszélésen a köztestület bemutatta a már korábban is vázolt javaslatát. Ezzel a konstrukcióval a 100 milliárd forintra tehető mezőgazdasági hiteligényt lehetne kielégíteni. Ebből 75 milliárd az uniós támogatásokhoz szükséges saját erő pótlását szolgáló kölcsön, 10-15 milliárd forint a gabonaágazat forgóeszközhitel-igénye, és 10 milliárd más növénytermesztési ágazatok forrásigénye lenne.

A MA szerint szükség van az új termésű gabonakészletek éven túli lejáratú, 10 milliárd forintnyi forgóeszközhitelére is. Sőt, az elemi kárt szenvedett termelők részére 10 milliárd forintnyi termelési hitel biztosítására is. Az Új Magyarország Agrár Fejlesztési Hitelprogram keretből pedig eddig 19 milliárdot vettek fel, és a fennmaradó 20 milliárdos forrásra is nagy az igény. A MA és a pénzügyi szféra képviselői rövidesen folytatják a tárgyalást - olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.