Súlyos higiéniai problémákat találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy budapesti pékségben: az üzemben nagyfokú rendetlenség, takarítatlanság uralkodott, továbbá a higiénikus kézmosás lehetőségei sem voltak biztosítottak. Több berendezés erősen szennyezett, pókhálós volt. A helyiségekben többfelé penészedés nyomai látszottak. A mennyezeten lévő világítótestek műanyag burkolata hiányzott - írta a Nébih közleményében.

A Leader Pékség Kft.-t 2016-ban alapították, a most bezárt telephelyet a IX. kerület, Timót utca 4./A-ban működtették - derül ki a Céginfo.hu adataiból.

Az öltözőkre - amelyben oda nem illő tárgyakat is tároltak - szintén a rendetlenség és kosz volt a jellemző. Az üzem feldolgozó terének nem volt ajtaja, csupán egy szennyezett műanyag szalagfüggöny választotta el az árukiadó résztől. Az ellenőrzés kezdetén két macska is az üzemben volt - írta a hatóság.

A pékségben nem vezették a nyomon követéshez szükséges dokumentációt. A Nébih szakemberei az ellenőrzés során rovarokkal szennyezett alapanyagokat és félkész termékeket is találtak.

Az akció során 34 tétel, összesen több mint 500 kilogramm élelmiszer forgalomból történő kivonását rendelték el jelöletlenség, a címkén szereplőtől eltérő tárolás, szennyezettség, penészesedés, illetve lejárt minőségmegőrzési idő miatt, továbbá a már kiszállított termékek visszahívását is előírta a hatóság.

A cég több kiskereskedelmi egységbe is szállított Budapesten. Az ellenőrök az üzem működését felfüggesztették. A tevékenység folytatásának feltétele a higiéniai hiányosságok kijavítása, valamint a nyomon követési rendszer kidolgozása és a hiányzó dokumentumok bemutatása, amit a Nébih ismételt helyszíni szemlén is ellenőriz majd.

Az eljárás folyamatban van, az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható.

Az ellenőrzésről video is készült, amit alább nézhet meg: