Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Beruházási Bank (EIB) és az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) 120 millió euró összegű hitelszerződést kötött a délkelet-magyarországi energiaelosztó hálózat korszerűsítése és bővítése érdekében. A beruházás lehetővé teszi az MVM számára, hogy tesztelje az intelligens fogyasztásmérő rendszereket, fenntartsa a szolgáltatás minőségét, kielégítse a régión belüli fokozódó villamosenergia-keresletet, javítsa elosztóhálózatának megbízhatóságát, és új megújuló energiatermelő létesítményeket integráljon mintegy 785 000 ügyfél számára Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Pest megyében - közölte a pénzintézet.

A támogatott projektprogram magában foglalja az energiaelosztó hálózat megerősítését, nagy-, közép- és kisfeszültségű alállomások, felsővezetékek és földkábelek felújítását, valamint 600 elosztó transzformátor és 210 000 intelligens fogyasztásmérő telepítését. Az EIB hitele javítja az életminőséget és az üzleti környezetet Délkelet-Magyarországon, és támogatja a helyi gazdaság fenntartható, hosszú távú fejlődését.

A beruházás keretében a Magyar Madártani Egyesülettel együttműködve külön intézkedésekre kerül sor a helyi madárfajok védelme érdekében is, beleértve a föld feletti villamosenergia-vezetékek föld alatti kábelekkel történő felváltását, valamint speciális madárvédelmi létesítmények telepítését. Teresa Czerwinska, az EIB alelnöke elmondta:

"A fenntartható gazdasági növekedésnek alapvető előfeltétele a megbízható és korszerű villamosenergia-elosztó hálózat. Az EIB e finanszírozása biztosítani fogja a délkelet-magyarországi polgárok és vállalkozások számára, hogy az elkövetkező évtizedekben továbbra is megbízható villamosenergia-ellátásban részesüljenek. Támogatjuk Magyarország energiabiztonságát, a megújuló energiaforrások használatának fokozásával, ami kulcsfontosságú az európai éghajlat-politikai intézkedések sikeréhez. Az MVM-nél meglévő hosszú távú partnereinkkel együtt az EIB várakozással tekint a magyarországi gazdasági és társadalmi növekedés további előmozdítása felé."

Sum János, az MVM gazdasági vezérigazgató-helyettese elmondta: "A mai napon újabb mérföldkőhöz érkezett az EIB-vel három évtizede folytatott együttműködésünk. A ma aláírt megállapodás azt mutatja, hogy az EIB elismeri az MVM ambiciózus stratégiáját, támogatja a társaságcsoport fenntarthatósággal kapcsolatos célkitűzéseinek megvalósítását, és bízik az MVM stabil és versenyképes működésében." Kiskunmajsa és Békéscsaba városában egy kísérleti projekt keretében újfajta rendszereket tesztelnek a villamosenergia-fogyasztás mérésére, mintegy 210 000 korszerű fogyasztásmérő felszerelésével. A megbízható villamosenergia-elosztás a magyar vállalkozások és közintézmények számára is lehetővé teszi, hogy még a Covid-19 világjárványhoz hasonló vészhelyzetek idején is tovább működhessenek.

Az EIB és az MVM 1990 óta tartó együttműködése során ez a hetedik tranzakció. Ezzel a hitellel az EIB magyar energiaágazatban végrehajtott befektetéseinek összege eléri az 1,26 milliárd eurót.