Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EIB közlése szerint a pénzintézet 200 millió eurós hitelt folyósít a magyar gazdaság Covid-19-ből való gyorsabb kilábalása érdekében. A hitelek rövid távú finanszírozás, működőtőke és beruházási szükségletek céljára áll majd a vállalatok rendelkezésére.

Az EIB hitele lehetővé teszi a magyar állami Eximbank számára, hogy saját hosszú távú stabilitásának megőrzése, illetve a magyar pénzügyi szektor stabilitásának veszélyeztetése nélkül fokozza hitelezési tevékenységét.

Az EIB hitele új rugalmas finanszírozási forrást kínál a magyar vállalatok számára az olyan problémák leküzdéséhez, mint az alacsony likviditási tartalék, a korlátozott finanszírozási alternatívák, valamint a beruházási források hiánya. A bank közleménye szerint ezek a problémák a pandémia során jelentősen felerősödtek és veszélyeztetik a gyors gazdasági fellendülést.

Az EIB arra törekszik, hogy minden egyes uniós tagállam megkapja azt a támogatást, amelyre a Covid-19-ből történő lehető leggyorsabb kilábaláshoz szüksége van - mondta Teresa Czerwinska, az EIB magyarországi műveletekért felelős alelnöke.

A bank alelnöke szerint a világjárvány különösen súlyosan érintette a magyar kkv-kat és közepes tőkeértékű vállalatokat. Mivel ezek biztosítják a legtöbb munkahelyet és alkotják a gazdaság gerincét, az EIB támogatja őket a túlélésben, a munkahelyek fenntartásában és a gazdaság előrevitelében. Az ehhez hasonló műveletek kulcsfontosságúak Magyarország és az EU hosszú távú, fenntartható gazdasági fejlődéséhez, ezért prioritást jelentenek az EIB számára, amely eddig több mint 5,3 milliárd eurót ruházott be magyar vállalatokba - tette hozzá Czerwinska.

Az EIB közlése szerint ez a negyedik olyan ügylet, amelyet az Eximbankkal azért írtak alá, hogy friss finanszírozási forrásokat teremtsenek a magyar vállalatok számára. A pénzintézet továbbá kiemeli, hogy az EIB Eximbanknak nyújtott hitele a Covid-19 vonatkozásában végrehajtott vészhelyzeti intézkedések részét képezi, amelyek az uniós tagállamokat hivatottak segíteni a világjárvány alatt.

A magyar gazdaság gyorsabb helyreállásához nyújtott támogatásán felül az EU bankja a magyar egészségügyi ágazatot is támogatta a világjárványra való reagálás erősítésében, 2020 decemberében ugyanis a magyar kormány és az EIB egy 162,5 millió eurós hitelmegállapodást is aláírt.

Az Európai Beruházási Bank (EIB) az Európai Unió hosszú lejáratú hitelezéssel foglalkozó intézménye, amelynek tulajdonosai az uniós tagállamok. Az EIB magyarországi hitelezési kötelezettségvállalása a bank magyarországi tevékenységének kezdete óta megközelítik a 21,6 milliárd eurót. Az EIB csak 2008 és 2018 között 13,2 milliárd euró értékű támogatást írt alá, amelyekből leginkább a magyar közlekedésre, környezetvédelemre, energetikai infrastruktúrára, gyáriparra és a szolgáltatási szektorra irányuló fejlesztéseket finanszíroztak. A bank magyarországi tevékenysége emellett kiterjed a kkv-k helyi pénzintézeteken keresztüli hosszú távú finanszírozásának biztosítására is. Az EU bankja 2001 óta 5172 magyarországi kkv-t támogatott, amelyek eközben 263 767 munkahelyet tartottak fenn.