BUX
36940

Uniós-magyar milliárdok a vasúti kommunikáció fejlesztésére

A tervek szerint folytatódik annak a vasúti kommunikációs rendszernek a kiépítése, amely lehetővé tenné, hogy a vonatok megállás nélkül közlekedjenek a kontinensen. A beruházás összköltsége 55 milliárd forint - olvasható a Napi Gazdaság szerdai számában.

MTI-Eco, 2015. március 18. szerda, 08:29

A kormány szándékai szerint folytatódik a vasúti kommunikációs rendszer magyarországi kiépítése, a GSM-R projekt második üteme - írja a Napi Gazdaságban. A tervek szerint a beruházás összköltsége 55 milliárd forint. A fejlesztést részben uniós támogatással, az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközök terhére akarja megvalósítani a kormányzat, az uniós támogatás tervezett összege 37,33 milliárd forint, a hazai büdzsé pedig 17,72 milliárddal járulna hozzá a költségekhez - írja a lap a Magyar Közlönyre hivatkozva.

A GSM-technológián alapuló, vezeték nélküli vasúti kommunikációs hálózat a biztosítóberendezések és a vasúti járművek közötti adatkommunikációt, a szabványos hangalapú összeköttetéseket teszi lehetővé. A rendszer kiépítésnek gyakorlati haszna, hogy a vonatok megállás nélkül közlekedhetnek majd a kontinensen, nem lesz szükség sem a mozdony, sem a személyzet cseréjére az országhatárokon.