Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyar Földgáztároló Zrt. néven üzemeltetik az E.on-tól megvásárolt immár gáztárolókat. Az E.On két cégét az gázkereskedő E.On Földgáz Trade-et és a tárolással foglalkozó E.On Földgáz Storage-ot összesen 280 milliárd forintért vásárolta meg a magyar állam, illetve a Magyar Villamos Művek Zrt. 2013 őszén.

Magyar Földgáztároló Zrt. négy telephelyén (Zsana, Pusztaederics, Kardoskút, Hajdúszoboszló) összesen 4,43 milliárd köbméter gáz tárolásra lenne képes, ezzel szemben a cég tárolóiban alig 1,26 milliárd köbméternyi gáz van, ami azt jelenti, hogy a százmilliárdokért vásárolt tároló jelenleg 28,5 százalékos töltöttséggel üzemel. A cég honlapja szerint a betárolási időszak szeptember 30-ig tart - ami persze nem zárja ki, hogy egészen októberig töltik a tárolókat -, jelenleg napi 14 millió köbméter gáz kerül a tárolóba.

Itt van a gáz

Ennek ellenére a Magyar Földgáztároló Zrt. azzal büszkélkedik, hogy a magyar tárolók töltöttsége 2015. szeptember 20-i készletadatok alapján 45,3 százalékon áll, ami több mint 2,8 milliárd köbméternyi földgáz-készletet jelent, ám a gáz nem a cég tárolóiban, hanem a szintén többségi (51 százalékos)  állami tulajdonban  lévő  MMBF Földgáztároló Zrt. földalatti természetes tartályaiban van. A 45,3 százalékos töltöttségi szint a Gas Infrastructure Europe adatai szerint a legalacsonyabb az unióban, ebből azonban nem szabad messzemenő következtetéseket levonni - legalábbis a Magyar Földgáztároló Zrt közleménye szerint.

Az éves felhasználáshoz viszonyítva a magyar tárolói töltöttség 35 százalék, amely magasnak mondható, ezt ugyanis csak a cseh, szlovák és osztrák töltöttség előzi meg, a többi európai ország fogyasztás arányosan 15-25 százalékén áll. A gáz többsége a biztonsági készletezésre épült MMBF Földgáztároló Zrt tárolójában van, ahol az 1,9 milliárdos kapacitásból 1,6 milliárdot töltöttek fel, így ennek a tárolónak a kihasználtsága 85 százalék. MMBF Földgáztároló Zrt. részvényeinek 51 százaléka a Magyar Fejlesztési Bank tulajdonában, míg 49 százaléka az építtető Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség tulajdonában maradhatott a törvényileg előírt államosítás után is.

Ezért a rekordalacsony kihasználtság

Magyar Földgáztároló Zrt. szerint a földgázfogyasztás Magyarországon az elmúlt években folyamatosan csökkent, így 2014-ben kevesebb mint 9 milliárd köbméter fűtőanyagra volt szükségük a magyar felhasználóknak. A jelenlegi ismeretek alapján sem a fogyasztói igények, sem pedig az orosz-ukrán gázszállítási tárgyalások nem indokolják, hogy a kereskedők a tavalyihoz hasonlóan magas földgáz készletet halmozzanak föl a magyarországi földgáztárolókban, ezért rekordalacsony a magyar tárolók kihasználtsága.

A földgáz beszerzéséért felelős kereskedők a tárolói készletezés mellett a téli fogyasztáshoz szükséges forrásokat a tél folyamán importból egészítik ki. A Magyar Földgáztároló Zrt. még egész október során folytatja a betárolást a jelenlegi kereskedelmi igények alapján, ami előreláthatólag a hazai készletek növekedését eredményezi - olvasható a Magyar Földgáztároló Zrt. közleményében.