Úszó szivattyúkkal hűtik a paksi atomerőművet, ha kevés a víz a Dunában

Két vízügyi igazgatóság biztosíthatja úszó dízelszivattyúkkal a paksi atomerőmű hűtővízellátását a Duna alacsony vízállása esetén. A becsült ellenérték 1 milliárd 192 millió forint volt, a két nyertes 1 milliárd 180 millió forintért vállalta a feladatot.
Németh Géza, 2019. február 11. hétfő, 13:19
Fotó: Napi.hu

Az uniós közbeszerzési közlönyben megjelent eredményt az ajánlatkérő MVM Paksi Atomerőmű Zrt. tette közzé. A felhívással indult tárgyalásos eljáráson a nyerteseken kívül más nem is tett ajánlatot. A két győztes a székesfehérvári székhelyű Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a bajai Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság.

A régi blokkok hűtéséhez másodpercenként négyszer 0,6 köbméter víz szükséges, amelyet a hidegvíz csatornából nyernek. Alacsony vízállás esetén a csatornára négy úszó szivattyú egységet kell telepíteni a hűtéshez, amelyek biztosítják ezt a vízmennyiséget. Úszó művenként 4-4 szivattyúra van szükség a megfelelő üzemeltetéshez.

További feladat - a négy leállított reaktor esetén - a hidegvíz csatorna öblözetének jégmentes állapotban tartása az öblözeti visszakeverő műtárgyig két, úszó szivattyú egységgel. A nyertesnek - szükség esetén - 5 nap alatt kell felvonulnia és az időszak végén már működniük is kell a szivattyúknak.

A győztesekkel január 19-én kötött szerződést az atomerőmű.

HOZZÁSZÓLÁSOK