BUX
39138

Utazási irodák után nyomoz a minisztérium

Azonnali, teljes körű vizsgálatot rendelt el a nemzetgazdasági miniszter csütörtökön este, hogy kiderüljön, hány utazási iroda végez engedély nélküli utaztatást.

NAPI, 2011. február 4. péntek, 11:50

Ha a vizsgálat eredménye indokolja, akár a jogszabályokat is módosítják - idézte a minisztériumot az MTI. Az utazásszervező és -közvetítő vállalkozások szigorú feltételekkel - csak engedéllyel és a jogszabályban előírt mértékű vagyoni biztosítékkal rendelkezve - végezhetik tevékenységüket - ismerteti a tárca közleménye.

Amelyik cég ezeket a feltételeket nem tartja be, vagy megszegi, azzal szabálysértést követ el, így bírságra számíthat, és tevékenységének végzésétől egy évre is eltilthatják.

Már az is tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül, ha a vállalkozás valótlanul azt állítja, hogy rendelkezik utazásszervezésre vonatkozó engedéllyel.

A nemzetgazdasági miniszter a tavalyi fogyasztóvédelmi ellenőrzések tapasztalatai alapján - az ellenőrzés irányait kiszélesítve - az irányítása és szakmai felügyelete alá tartozó intézményeknél elrendelte, hogy ellenőrzési tevékenységük során fordítsanak kiemelt figyelmet a jogosulatlan utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenységek ellenőrzésére.

Egyben utasította a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalt, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot, a Nemzeti Adó- és Vámhatóságot valamint a tárca ellenőrzési főosztályát, hogy soron kívül, egymással együttműködve folytassanak le összehangolt vizsgálatot, és ha szükséges, tegyenek javaslatot a hatályos jogszabályok módosítására. A Gazdasági Versenyhivatalt arra kérte, vizsgálja meg, hogy a jogosulatlan kereskedelmi gyakorlat - annak mértéke miatt - alkalmas-e a piac érdemi befolyásolására.