A felkészülés és a megnövelt kapacitás ellenére - egyes népszerűbb utazási időpontokban - gyorsan megtelhetnek az InterCity-vonatok, ezekre érdemes elővételben megvenni a menet- és helyjegyeket. Az InterCity-vonatokhoz a helyfoglalások figyelembevételével, a lehetőségekhez mérten,  pluszkocsikat kapcsol a vasúttársaság - írta közleményében a MÁV Zrt.

A helybiztosítással közlekedő vonatok foglaltságának adatai csütörtöktől megtekinthetők a MÁV-csoport honlapján. Az utasok egy letölthető táblázatban megnézhetik, hogy hol tart a kötelező helybiztosítással közlekedő vonatok foglaltsága az egyes napokra vonatkozóan, és azt, hogy a kiválasztott induló járatra van-e még szabad hely.

Este indul a Sóstó IC, hétfőn pedig a Televonat

A legforgalmasabb Budapest-Debrecen-Záhony vonalon új InterCity vonat is közlekedik Sóstó IC néven, pénteki és vasárnapi menetrend szerint. Az IC a Nyugati pályaudvarról 20:23-kor indul; vasárnap visszafelé Záhonyból 18:35-kor. A Nyíregyházáról Debrecenen át Budapestre közlekedő Televonat a megszokottól eltérően nem vasárnap, hanem pünkösdhétfőn, 600 ülőhellyel indul. Ez a járat kizárólag  Televonat-jeggyel vehető igénybe, melynek ára rendkívül kedvező: Nyíregyházáról 2490, Debrecenből 2210 forintba kerül - hívta fel a figyelmet a MÁV.

Több kedvezményes jegy vásárolható

A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a MÁV-Start azt javasolja utasainak, hogy a menetjegyeket és a helyjegyeket - lehetőség szerint már az ünnep előtt néhány nappal - elővételben váltsák meg. Használják a jegyértékesítő automatákat, vegyék igénybe az internetes jegyvásárlás lehetőségét, továbbá a Vonatinfó alkalmazásból vagy online megvásárolható és a vonatokon elektronikusan bemutatható e-vonatjegyet.ű

Az automatából kinyomtatott jegyekre 5, az e-vonatjegyekre 10 százalékos kedvezményt nyújt a MÁV-Start. Az utasok az ünnepi időszakban is csaknem napi 150 csúcsidőn kívüli, kevésbé kihasznált járatra válthatnak jegyet 20 százalékos kedvezménnyel, amennyiben online vásárolják meg.

A 26 éven aluli, diákigazolvánnyal nem rendelkező fiatalok június 7-én 10 órától június 10-én éjfélig tartó időszakban igénybe vehetik a hétvégi, 33 százalékos kedvezményű menetjegyet. A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményekkel - közölte a vasúttársaság.