Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarországon évente 300 millió üvegpalackot használnak fel a hazai bor és pálinka palackozására, ennek 95 százaléka importból származik, kormányzati cél a hazai termékek körének bővítése - fejtette ki a 160 millió forintos beruházással megvalósított, egyelőre kézi készítésű termékeket előállító üzem avatóján Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője.

Jövőre bővítik a gyárat egy automata palackgyártó gépsor üzembe helyezésével: ezzel további 250 új munkahely jöhet létre Salgótarjánban.

Rogán Antal szavai szerint 2008-ban megmutatkozott, hogy bankfiókok és bevásárlóközpontok építésével, hitelek felvételével nem lehet fejleszteni a magyar gazdaságot. Helyette termelni kell és lehetőség szerint megtakarítani. A 120 éves hagyományokkal rendelkező salgótarjáni öblösüveggyártás megújulása szerinte jó példa a hazai termékek előállítására.

Czékmán József, a Tarján Glass Kft. ügyvezetője elmondta: egyelőre kézzel készítenek kis darabszámban kelyheket, palackokat, dekorált termékeket, és kialakították a látogatóközpontot és a mintaboltot. Második lépés a kutatás-fejlesztés és az oktatás lesz: a minőségre koncentrálva szeretnének minél magasabb színvonalú termékeket előállítani, illetve ehhez kapcsolódva megkezdik a dolgozók képzését is. A harmadik ütem az automata palackozó üzembe helyezése lehet, 2013 végén.

Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere (Fidesz) elmondta, hogy a város a vállalkozások támogatására elkülönített alapjából 13 millió forinttal segítette a Tarján Glass Kft. indulását. Hozzátette: a Salgótarjáni Öblösüveggyárban 2006-ban még 500-an dolgoztak, a 2011-es felszámolás pedig 200 fő elbocsátásával járt. Örömét fejezte ki amiatt, hogy a korábban külföldön munkát vállaló szakemberek egy része visszatért az üzem indulására, Salgótarjánban képzelve el jövőjét.

A gyár indulását 92 millió forintos központi támogatás tette lehetővé - mondta el Rogán Antal kérdésre, hozzátéve, hogy a kormány szándékai szerint segíteni fogja jövőre az automata palackgyártó gépsor üzembe helyezését is.

Másfél milliárd forintos fejlesztéssel korszerűsítették a technológiát a Hantech Zrt. csornai üzemében és 35 új munkahelyet teremtettek - közölte a csornai székhelyű társaság csütörtökön az MTI-vel. A magyar tulajdonú mezőgazdasági gépgyártó cég többlépcsős fejlesztés keretében új gyártási és mérési technológiát vezetett be. A főként exportra gyártó Hantech - amely elsősorban európai mezőgazdasági gépeket gyártó vállalatoknak szállít alkatrészeket és részegységeket - idén számottevően bővítette a piacait. Ezt jelzi, hogy tavalyi 2,5 milliárd forintos árbevétele idén meghaladja a 3 milliárd forintot.