Uzsorások büntetését szigorította a bíróság

Az ügyészi indítványnak helyt adva jogerősen két év, illetve egy év szabadságvesztéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla egy uzsorázó kevermesi házaspárt, akik nélkülöző sértetteknek kölcsönöztek pénzt - tájékoztatta a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t.
Szabó Dániel, 2019. november 18. hétfő, 13:14
Fotó: Pixabay

A táblabíróság négy rendbeli folytatólagosan, társtettesként elkövetett uzsora-bűncselekményben mondta ki bűnösnek a vádlottakat. Az ítélőtábla a másodrendű vádlott szabadságvesztésének végrehajtását három évre felfüggesztette.

A vádlottak a Békés megyei községben 2009 márciusától 2012 februárjáig a létminimum alatti jövedelemmel rendelkező háztartásokban élő sértetteknek rendszeresen azzal a feltétellel adtak kisebb összegű kölcsönt, hogy az adósoknak - függetlenül attól, hogy az nem állt szándékukban - nagyobb mennyiségű húst, illetve tűzifát kellett vásárolniuk, majd annak értékét a hitellel együtt megfizetniük vagy a vádlottaknál ledolgozniuk. A vádlottak a nehéz körülmények között élő sértetteket és a velük együtt élő hozzátartozóikat további súlyos nélkülözésnek tették ki.

A táblabíróság döntésével helybenhagyta az ügyben másodfokon eljáró Gyulai Törvényszék ítéletét.


HOZZÁSZÓLÁSOK