A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentésére indított büntetőeljárásban a Központi Nyomozó Főügyészség 2018. április 20-án gyanúsítottként hallgatta ki a volt főügyészt, aki nem ismerte el a megalapozott gyanúban közölt bűncselekmény elkövetését. A nyomozás eredménye alapján az ügyészség hivatali visszaélés bűntette miatt emelt vádat I. S. P. ellen, aki szabadlábon védekezik - írta közleményében a főügyészség

A főügyészség korábban azt közölte, hogy a gyanú szerint a volt főügyész az akkori, illetve korábbi hivatali beosztásából eredően hivatalos tudomással rendelkezett arról, hogy az úgynevezett Fenyő-gyilkosság felbujtója továbbra is ismeretlen, és azt is tudta, hogy a felbujtó felderítése érdekében a hatóságok évek óta erőfeszítéseket tesznek.

A gyanú szerint a volt főügyész 2017 októberében a Fenyő János médiavállalkozó sérelmére megvalósított emberöléssel kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát átvette a hivatali helyiségében. A leirat átadója az időközben felbujtással meggyanúsított egyik személy volt (Gyárfás Tamás médiavállalkozó, akinek a vallomása szerint ezekkel a hangfelvételekkel zsarolták őt - a szerk.), aki azért fordult az általa személyesen ismert gyanúsítotthoz, hogy tőle tanácsot kérjen. A főügyészség szerint I. S. -nek fel kellett ismernie, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbujtójának azonosításához, e személy vagy személyek büntetőjogi felelősségre vonásához. Ennek ellenére a törvényben előírt ügyészi kötelességeit, így azt, hogy a felmerült bizonyítékokat a nyomozó hatóság részére átadja, nem teljesítette, az átvett leiratot hivatali helyiségében tárolta - véli a főügyészség. Ezen bizonyítékokat a nyomozó főügyészség egy korábban (a zsarolóknál - a szerk.) lefolytatott házkutatás során lefoglalta.

Az emberölés felbujtóinak (Gyárfás, Portik Tamás - a szerk.) gyanúsítotti kihallgatását követően kerülhetett sor I. S. gyanúsítotti kihallgatására, aki a gyanúsítás ellen panasszal élt, vallomást nem tett. A továbbiakban szabadlábon védekezik - olvasható a közleményben.

A Vico Rt. médiabirodalom vezetőjét, Fenyő Jánost 1998. február 11-én este géppisztollyal ölték meg Budapesten, a II. kerületi Margit utcában a gépkocsijában. A gyilkosság elkövetésével vádolt Jozef Rohácot már elítélték az ügyben. A vád szerint Portik Tamás bérelte fel Rohácot, felbujtóként Gyárfást gyanúsították meg.
A felbujtóként megvádolt Gyárfás Tamás idén februárban három tárgyalási napon reagált az ellene felhozott vádakra, és fejtette ki véleményét arról, milyen kapcsolat volt ő és a meggyilkolt vállalkozó között. Gyárfás tagadta a bűnösségét. Az egyik tárgyalási napon Gyárfás azt mondta az MTI beszámolója szerint, hogy "a Fenyő János megölése után azt beszélték a városban, ő vagy Princz Gábor bankelnök rendelte meg a gyilkosságot. Ezek után Tasnádi Péter, Portik Tamás, de még az orosz-ukrán maffia is próbálta őt zsarolni." Portik a Fenyő-gyilkosságról azt közölte vele, "lesz ember, aki azt mondja, hogy te voltál". Gyárfás nem gondolta volna, hogy Portik Tamás rögzítette a beszélgetéseiket, de miután egyszer lejátszott neki egy részletet, arra kérte, többé ne keresse.