Vádemelés a Baumag-piramisjátékban

Vádat emelt az ügyészség a Baumag több tíz milliárdos csalással gyanúsított vezetői ellen.
NAPI Online, 2006. augusztus 4. péntek, 09:34
Fotó:

Harmincmilliárd forinttal rövidített meg tizenháromezer kisbefektetőt a Baumag - derül ki Fővárosi Főügyészség vádiratából.

Úgy tűnik a kártérítés fedezetéül legfeljebb az a 300 ingatlan, 23 üzletrész és 57 bankszámla szolgálhat, amelyeket a vádlottak vagyonából korábban zárolt a bíróság - derül ki az MTI híréből. A hírügynökség értesülése szerint a vádiratban lényegében egy klasszikus piramisjátékot mutatnak be.

Eszerint Balázs László, a Baumag alapítója abból indult ki, hogy egy jogszabályváltozás nyomán a szövetkezet jogintézményének keretei között, az adókedvezményekre alapozva a tagsági jogviszony létesítésének leegyszerűsített feltételeivel lehet betétgyűjtést folytatni a szövetkezetben anélkül, hogy az ehhez szükséges tőkekövetelményeket teljesíteni kellene. (A PSZÁF másképp értelmezte a jogszabályokat: egy korábbi határozatában megállapította, hogy a Baumag szövetkezet engedély nélkül folytatott üzletszerűen betétgyűjtést és más pénzügyi szolgáltatási tevékenységet.)

A vád szerint Balázs elképzelése az volt, hogy a tagként belépő személyek számát folyamatosan növeli, ennek érdekében a bankinál rendszeresen magasabb hozamot ígért a befektetőknek, ám a szerződésekben korábban ígért tőkét és annak hozamait csak a folyamatosan bevont újabb befektetői tőkéből tudták kielégíteni, aminek érdekében intenzív reklámkampányt folytattak. A valós helyzetet elfedték a befektetők elől, akik csak a Baumag bedőlésekor tudták meg, hogy bedőltek a hirdetéseknek.

A szövetkezet vezetőjét, Balázst folytatólagosan elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, súlyos következményekkel járó csődbűntettel, jogosulatlan pénzügyi tevékenységgel, tőkebefektetési csalással, a számvitel rendjének megsértésével és közokirat-hamisítással vádolják. Rajta kívül 11 további vádlottja van az ügynek, többek között az igazgatóság és a felügyelőbizottság több tagja.

HOZZÁSZÓLÁSOK